Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Uppgifter: Norskägt företag mellanhand i försäljningen av personsökare

Uppdaterad 09.50 | Publicerad 07.18

Två veckor har gått sedan personsökare exploderade i Libanon.

Ett norskägt företag med bas i Bulgarien pekas ut som mellanhand i försäljningen av personsökarna, enligt uppgifter till norska VG.

Ett norsk företag pekas ut som en mellanhand i försäljningen av de sprängda personsökarna som exploderade i Libanon, enligt uppgifter till VG.

Norrmannen som äger företaget var på en jobbresa i USA när personsökarna exploderade. Efter det har han anmälts försvunnen.

Det norskägda företaget är registrerat i Bulgarien och pekas av ungersk underrättelsetjänst ut som ett av flera företag som Israel använt för att lura Hizbollah, enligt uppgifter till tidningen.

VG har försökt kontakta mannen som inte svarat. Fortfarande är mycket oklart om mannens eventuella roll i fallet.

Ungersk kontraspionage uppger för VG att norrmannens företag ”endast varit en mellanhand”. Men enligt VG, som kartlagt företaget, ska de ha fått en miljonbetalning för att ha utfört någon form av tjänster åt ett företag med bas i Hongkong. Men pengarna som betalades ut kom aldrig från Hongkong utan från en israelisk bank, enligt VG:s uppgifter.

En förstörd personsökare.

Expert: Kan varit planerat innan 7 oktober

Tony Ingesson, expert i underrättelseanalys vid Lunds universitet, menar att mycket pekar på att Israel ligger bakom attacken. De har förnekat det offentligt, men enligt Ingesson är Israel aktören med förmågan och motivet. Strategin av att gömma sig bakom skalbolag är vanlig. 

– Det finns ett antal andra operationer av olika slag där underrättelsetjänster etablerat skalbolag, det är ingen långsökt förklaring. Målet är att man vill dölja kopplingarna till sig själv som underrättelsetjänst. Man vill skapa en fasad, säger han.

Bakgrunden till att gömma sig bakom en fasad kan vara flera. Men i detta fallet är det snarare att lura Hizbollah än att andra aktörer ska få veta vem som ligger bakom, menar han.

– Givet helhetsbilden ser det ut att mycket väl vara ett sätt att dölja pengaflöden. Så att köparens granskning inte så lätt ska spåra var pengarna kommer ifrån. När operationen är klar är det inte så dramatiskt om man får reda på vem som legat bakom, säger Tony Ingesson.

Oavsett vad tar en sådan här operation väldigt lång tid. Efter Hamas terrorangrepp på Israel den 7 oktober trappades även konflikten upp med Hizbollah. Tony Ingesson tror att personsökarattacken dock kan ha varit planerad redan innan det.

– Det är inte omöjligt, säger han.

– Det tar lång tid. Attacker av detta slag tar förmodligen år. Minst många, många månader men förmodligen år. 

Ambulanser i Beirut efter personsökarattacken.

Följ ämnen i artikeln