Antiklimax när storsvindlerska skulle höras
Publicerad 2019-10-25
Dagen då den misstänkta miljonsvindlerskan Britta Nielsen skulle få ta till orda i domstol blev ett antiklimax. Hon sjukanmälde sig och kom inte till Köpenhamns byret.
– Det har inte låtit sig göra, sade hennes försvarsadvokat Nima Nabipour.
Dagen före hade hon lämnat domstolen i ambulans efter att ha känt sig yr. Advokaten hoppas att hon ska ha tillfrisknat tillräckligt tills på tisdag, så att hon kan höras av rätten då.
65-åriga Britta Nielsen är misstänkt för att ha lurat till sig motsvarande nästan 170 miljoner kronor under sin tid som anställd på den danska socialstyrelsen.
Lyxvilla och gård
Hon är åtalad för att ha lagt beslag på medel som skulle ha gått till samhällets utsatta och fört över dem till egna konton. Bedrägerierna kunde genomföras eftersom hon var superanvändare och en mycket betrodd medarbetare på den danska socialstyrelsen.
Hennes tre vuxna barn är också åtalade, eftersom hon ska ha fört över pengar till dem. Hon har också köpt en lyxvilla i Sydafrika och en gård i Sverige.
Via sin försvarsadvokat erkände hon brott under första rättegångsdagen, men vissa av transaktionerna minns hon inte.
Åklagarsidan hävdar att en särskild lagparagraf ska användas, som gör att hon kan dömas till tolv i stället för åtta års fängelse, om hon fälls.
Eftersom Britta Nielsen inte var på plats hölls bara en kort förhandling, med häftig ordväxling mellan försvarsadvokaten och de båda åklagarna.
Frivilligt till Danmark
Advokaten anser att åklagarna inte varit öppna med det avtal som ingicks med Britta Nielsen då hon skulle lämnas ut från Sydafrika förra hösten. För att slippa sitta fängslad där under en lång utlämningsprocedur ingick hon ett avtal om frivillig utlämning till Danmark. Avtalet ingicks med sydafrikanska myndigheter och försvarsadvokaten hävdar att han först nu fått kännedom om avtalets detaljer.
I avtalet står det att hon kan komma att åtalas för fler brott än de som hon var misstänkt för i samband med utlämnandet till Danmark. Detta kan ha betydelse för om den särskilda lagparagrafen om strängare straff kan användas mot henne.
Åklagarna ska nu lämna in en skriftlig redogörelse för förloppet.