Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

Kamp om rättsstaten i EU

Publicerad 2019-07-18

EU-minister Hans Dahlgren (S). Arkivfoto.

Väst trycker på mot öst när kampen om rättsstatens principer fortsätter i EU.

Sverige har gott hopp om hårdare ekonomiska `villkor för den som inte ställer upp.

Sommarens sista EU-ministermöte i Bryssel innehöll ännu en genomgång av läget i EU:s långa tvist med Polen om rättsstatsläget. Samtidigt fick Hans Dahlgren (S) och hans kollegor också en presentation av de nya förslag på området som kommissionen presenterat, om bland annat årliga genomgångar av läget.

– Jag tycker det låter väldigt intressant och bra. Det är ju ett instrument för att kunna ge en tidig varningssignal och kanske verka förebyggande. Men det är också viktigt det som Timmermans sade om att det här inte ska ersätta de instrument vi har i dag, säger Dahlgren efter torsdagens möte i Bryssel.

Koppla till stöd

Samtidigt är rättsstatsfrågan tungt prioriterad av ministerrådets nuvarande ordförandeland Finland. Statsminister Antti Rinne är tydlig med att man definitivt vill se en koppling mellan gott uppförande och pengaflöde i arbetet med nästa långtidsbudget.

– Vi siktar på att få igång en välbalanserad och effektiv mekanism som knyter EU-stöd till att man följer rättsstatsreglerna, sade Rinne i Strasbourg i onsdags.

Hans Dahlgren hoppas att det går.

– Vi är rätt många länder som står upp för den här principen: är det så att man inte lever upp till grundläggande värderingar, inklusive att ha ett oberoende rättsligt system, då ska man inte heller kunna få lika mycket från EU:s strukturfonder som man annars skulle få, säger EU-ministern.

– Och det stödet har inte minskat under senare tid, snarare tvärtom. Det här är rätt väg att gå, anser Dahlgren.

Extra toppmöte?

I arbetet med långtidsbudgeten i allmänhet väntar enskilda samtal mellan Finland och medlemsländerna under de närmaste månaderna. Regeringen i Helsingfors trycker på för att få sjuårsplanen godkänd redan i år.

– Det finns brett stöd för finnarnas höga ambitioner att få det här i mål före årets slut och ha något slags ramverk i siffror redan till oktobermötet med Europeiska rådet (EU:s stats- och regeringschefer), säger Dahlgren – som ändå räknar med att extramöten behöver tas till.

– Sedan talar de allt mer nu om ett extra toppmöte i november och en förhoppning om att lösa upp allt i december, om det går, säger EU-ministern i Bryssel.

Följ ämnen i artikeln