Leif GW rasande på mordmissen

Publicerad 2012-12-12

GW: Utredningen har skötts med en bristande yrkesförmåga – nu tas Brattåsfallet upp igen

Riksmordkommissionen är på plats för att lösa dubbel­mordet på Tor Öberg, 70, och Gerd Viklund, 67, i Brattås.

En utredning som polisprofessor Leif GW Persson anser har hanterats katastrofalt.

– Jag tycker att det är väldigt illa när bristande yrkesförmåga drabbar anhöriga på det här viset, säger han.

Paret Tor Öberg, 70, och hans särbo Gerd Viklund, 67, hittades mördade hemma på gården i Brattås utanför Härnösand den 2 juni 2005. De hade slagits ihjäl med en yxa och det var Tors dotter som gjorde den makabra upptäckten.

Trots över sju års polis- arbete och en fantombild som släppts i media har utredarna aldrig kunnat presentera någon skäligen misstänkt.

Följa upp alla trådar

Men i början av veckan anlände Riksmordkommissionen till Sundsvall och började läsa in sig på den flera tusen sidor långa utredningen.

– Vi kommer att gå igen­om allt material som finns för att få en överblick av vad som är gjort. Och oavsett om vi lyckas eller inte så kan vi säga att vi har följt upp alla lösa trådar, säger Vidar Gothenby, chef på kommissionen.

”Värt ett försök”

De kommer bland annat uppdatera gärningsmannaprofilen och genomföra en sökning på vilka telefoner som befunnit sig i området vid tillfället. Arbetet är en fortsättning på polisprofessor Leif GW Perssons och kriminolog Mikael Ryings arbete med att strukturera upp Sveriges olösta mordfall, som presenterades i en rapport i somras.

Leif GW Persson är starkt kritisk till hur förundersökningsledaren Börje Öhman med hjälp av den förre Thomas Quick-utredaren Seppo Penttinen har skött utredningen.

– Det är mycket enkla och konkreta misstag som de har begått, som har varit till stor skada för utredningen. Det återstår att se om de kan rättas till, men det är i varje fall värt ett försök, säger han.

Undanhöll information

Bland annat menar GW Persson att förundersökningsledaren missat de mest basala första åtgärderna.

– Man ska följa upp kreditkort och mobiler. Och saker som man ska lokalisera, som nycklar, pass och id-handlingar.

Men det finns också andra brister.

– Polisens spaningsledare har med vilje undanhållit information från sina utredare. Det är fullständigt häpnadsväckande att man gör på det viset, säger han.

Aftonbladet var i går i kontakt med Börje Öhman som inte hade möjlighet att bemöta kritiken. Seppo Penttinen har avböjt att kommentera.