Nya dödliga kravaller i Egypten

Uppdaterad 2013-06-29 | Publicerad 2013-06-28

Ledande institut varnar för inbördeskrig

Minst tre personer dödades och 70 personer skadades vid sammandrabbningar i Alexandria, Egypten, i dag.

Nu ökar oron för nya strider mellan oppositionen och regeringstrogna i landet.

Anhängare till president Muhammad Mursi och oppositionella drabbade i dag samman i Egyptens näst största stad, Alexandria. Våldsamheter utbröt mellan opppositionella demonstranter och islamistiska anhängare av presidenten Muhammad Mursi, rapporterar BBC.

Enligt nyhetsbyrån AP dödades tre personer. De ska ha blivit beskjutna med hagel, i samband med att demonstranter stormade ett kontor som tillhör Muslimska brödraskapet. En av de dödade ska enligt obekräftade uppgifter till AP vara en amerikansk tv-journalist. 70 personer skadades vid samma tillfälle.

BBC rapporterar under morgonen att USA nu varnar amerikanska medborgare för att resa till Egypten.

Tände eld på kontor

Enligt en egyptisk tv-kanal ska bensinbomber ha kastats i en annan del av staden, uppger BBC.

Samtidigt hölls demonstrationer på flera håll runt om i Egypten där det blev våldsamt. På flera platser uppges Anti-Mursi-demonstranter ha tänt eld på kontor som tillhör Muslimska brödraskapets politiska gren.

Minst fem personer har dödats och många har skadats i norra Egypten under de senaste dagarnas politiska sammandrabbningar.

Spänt läge

Under helgen väntas flera protester och läget är spänt. Under fredagen gick Egyptens ledande religiösa institution Al-Azharuniversitetet ut med en varning i statliga medier: "Vi måste vara uppmärksamma på att vi inte glider in i ett inbördeskrig", skriver institutet enligt BBC.

På söndag hoppas oppositionen samla miljoner människor med krav på nyval till presidentposten. I onsdags försökte presidenten bjuda in oppositionen till samtal med löften om reformer. Trots det har hans motståndare vägrat ställa in söndagens demonstration.