Hovrätten sänkte straffet för Scheinbranden

Publicerad 2012-09-19

Hovrätten sänkte i dag straffet för Magnus Lundberg, 43, till fängelse i tre år.

Han döms för att ha tänt eld på den framlidne Harry Scheins tidigare villa i Danderyd.

– Domen kommer att överklagas till Högsta Domstolen, säger Lundbergs advokat Thomas Olsson till Aftonbladet.

Mot sitt nekande dömdes Magnus Lundberg av tingsrätten för den uppmärksammade branden i Harry Schein-villan den 24 februari.

Åklagaren hade yrkat på grov mordbrand men dömdes endast för mordbrand av normalgraden, rätten ansåg inte att spridningsrisken till andra hus var särskilt stor. Straffet, i tingsrätten, blev fyra års fängelse, vilket innefattade även bedrägeri och häleriförseelse.

Men Magnus Lundberg överklagade domen och i dag meddelade hovrätten sin dom i det omskrivna fallet.

Nekar till brott

Magnus Lundberg har under hela utredningstiden och rättegången nekat till all inblandning i branden i villan vilken han en tid innan den eldhärjades skrivit på köpekontrakt och betalat handpenning för, men ännu inte haft tillträde till.

Men enligt rätten var bevisningen övertygande, bland annat finns en film där Magnus Lundberg ett par dagar före branden köper stora mängder tändvätska av samma typ som hittades på brottsplatsen.

Polisen lyckades även återskapa information från gps:en i Magnus Lundbergs bil, vilken visade att han befunnit sig alldeles i närheten av Schein-villan natten för branden.

"Utom rimligt tvivel"

Hovrätten konstaterar i sin dom i dag att det är ställt utom rimligt tvivel att det är Lundberg som anlagt branden i villan. De skriver också att villan vid tiden för branden var att betrakta som "annans egendom" och inte som Lundbergs egendom, vilket han hävdat under förhandlingen.

- För det fall fastigheten tillhörde honom kan han alltså inte dömas för mordbrand, säger advokat Thomas Olsson.

Thomas Olsson säger att han anser att hovrättens resonemang om ägandefrågan är "inte är särskilt övertygande" och därför bör frågan prövas av Högsta Domstolen.

Hovrätten anser inte, till skillnad från tingsrätten, att det funnits någon risk för spridning till grannfastigheten och därför sänker de straffet till fängelse i tre år.