Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Handikappad våldtog handikappad i tvättstuga

Publicerad 2012-12-07

Både kvinnan och mannen är psykiskt funktionshindrade.

Den 27-årige mannen låste dörren till tvättstugan och höll fast henne.

– Det är en olycklig slump, säger kammaråklagare Louise Eriksson till Aftonbladet.

Händelsen utspelade sig den 17 april i år, på en adress i Ulricehamn. De kände inte varandra innan. Han stannade henne när hon gick förbi.

Påtvingad kyss

– De hade ingen personlig relation innan händelsen. Det är en olycklig slump. Hade han stannat dig hade du bara gått förbi eller ringt polisen. Men hon hade enligt min bedömning inte kapacitet att göra det, säger kammaråklagare Louise Eriksson, som håller i fallet.

Enligt åtalet som kom i veckan, ska 27-åringen "med visst våld och hot" tvingat den psykiskt funktionshindrade kvinnan att kyssa honom i en tvättstuga.

Mannen, som även han har en psykisk funktionsnedsättning, ska ha hållit fast henne, låst dörren, och kränkt henne i en handling jämförbar med påtvingat samlag.

27-åringens handlingar anses särskilt allvarliga eftersom han agerat hotfullt när han givit order till kvinnan om vad hon skulle göra.

Stal pengar

Dessutom anses han ha utnyttjat det faktum att hon är psykiskt funktionshindrad.

Efter den misstänkta våldtäkten ska 27-åringen ha krävt att få se kvinnans plånbok. Hon vågade inte göra annat än att lyda, enligt åtalet.

Han tog 140 kronor ur plånboken innan de skildes åt.

27-åringen erkänner det mesta av ovannämnda omständigheter, men förnekar våldtäkt. På grund av hans egen funktionsnedsättning är det dock svårt att "bedöma hans insikter och avsikter"

Nu åtalas mannen för våldtäkt alternativt grovt sexuellt tvång samt grov stöld, vid Borås tingsrätt.

Enligt kammaråklagare Louise Eriksson är fallet svårt, med tanke på omständigheterna.

– Det ska göras en personutredning på honom för att eventuellt få ytterligare svar om hans mentala förmåga. Men jag gör gällande att han förstod vad han gjorde.