Konstnären Anders Åberg är död – blev 72 år

Uppdaterad 2018-01-24 | Publicerad 2018-01-23

Han skapade ett eget universum på Höga kusten. 

I går avled konstnären Anders Åberg, skaparen av "Mannaminne", 72 år gammal.

Den bångstyrige mångsysslaren dog i sitt hem i Häggvik i Nordingrå. Mer än så vill inte familjen berätta om dödsfallet. 

Åberg var urstockholmaren som hittade hem då han och hustrun Barbro flyttade till Ådalen 1980 och började bygga upp friluftsmuseet Mannaminne.

Där trängdes en av de gamla silverfärgade tunnelbanevagnarna och krigsflygplanet Draken med ångfartyget Strömkarlen och en norsk stavkyrka. 

Men allt började med att paret Åberg ville starta ett café.

– Kan man inte resa till hela världen får man ta världen hit, som Åberg många år senare förklarade för Aftonbladets reporter Svante Lidén. 

Men Anders Åberg var inte bara en samlare. Han var även konstnär. Alla som har passerat terminal 4 på Arlanda har sett hans stora skulptur med hus från Ådalen.

Husbyggena är finstämda mästerverk och tusentals passerar hans målningar och skulpturer på Solna tunnelbane­station varje dag. Hans verk finns även bland annat på Sundsvalls sjukhus, Timrå kommun och ett antal andra platser i landet. 

Åberg hade ofta en politisk dimension i sin konst. Det publika genombrottet kom 1973 med vandringsutställningen ”Land du välsignade” 1973, som gjordes i samarbete med Nordiska Museet. 

Den beskrev industrialismens genombrott i Sverige och folkrörelsernas framväxt. 

– Här sitter vi och ser hela världen gå under och kan inte ­göra så mycket åt saken. Då gäller det att känna att man är en del av helheten och att ta vara på det liv man fått, sa Åberg till Aftonbladet för några år sedan.

Och var det någon som tog vara på livet, så var det Anders Åberg. 

ANNONS

Följ ämnen i artikeln