Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Kaoset står för dörren

Publicerad 2011-09-07

Riksbankschefen Stefan Ingves ord kan lyfta eller sänka Sverige

Han håller dina pengar i sina händer.

När riksbankschefen Stefan Ingves stiger ut i verkligheten vet alla vad han ska säga.

Men hur han säger det kan lyfta Sverige – eller sänka oss djupare ner i avgrunden.

ALLA VÄNTAR PÅ HONOM I dag ska riksbankschefen Stefan Ingves presentera sin analys av den extremt osäkra svenska ekonomin. Hans formuleringar är enormt viktiga för hur marknaden ska reagera, enligt Knut Hallberg på Swedbank.

Det har bara gått ett par månader sedan de sex ledamöterna i riksbanksdirektionen tog sitt senaste (penningpolitiska) beslut. Men den ekonomiska situationen i Sverige – och världen – är i dag en helt annan.

Under sensommaren har skuldkrisen i både USA och Europa fördjupats, världens börser har störtdykt, politiska spänningar blottats och bostadsmarknaden svalnat.

Läget är för osäkert

I dag ligger Sveriges viktigaste styrränta, reporäntan, på 2,0 procent. Vid årsskiftet förväntades den ligga kring 2,75 procent.

Men i dag meddelade Riksbanken att de lämnar den viktigaste räntan, reporäntan, oförändrad. Det ekonomiska läget är alldeles för osäkert för en höjning just nu.

Under en presskonferens i dag klockan 11.00 ska riksbankschefen Stefan Ingves presentera sin analys av den extremt osäkra, och allt tuffare svenska ekonomin.

– Analysen är det absolut mest avgörande just nu när läget är så osäkert. Hans ord, hans formuleringar – allt är enormt viktigt för hur marknaden ska reagera, säger Hallberg.

”Kan sjunka ännu mer”

I veckan har de dystra prognoserna avlöst varandra. Enligt SEB:s konjunkturrapport kommer exempelvis bostadspriserna att sjunka mellan 10 och 15 procent de kommande två åren.

– Vi har redan sett en avmattning på bostadsmarknaden. Och priserna kan tänkas sjunka ännu mer – upp emot 20 procent, säger Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB.

Även om en orörd reporänta kan leda till billigare boräntor tror analytikerna ändå inte att det kan rädda fallet.

– Bostadsmarknaden är så pass psykologisk påverkad. Folk ser sina sparanden i fonder och aktier sjunka, och oron gör dem mer försiktiga i sina investeringar, säger Robert Bergqvist.

Samma sak gäller företagen. Oron i omvärlden minskar företagens vilja att investera, vilket kan få ödesdigra konsekvenser för den svenska exportmarknaden.

– Rasar ekonomierna i södra Europa så rasar efterfrågan på svenska varor – vilket naturligtvis påverkar arbetslösheten negativt, säger Per Krusell, professor i makroekonomi på Stockholms universitet.

”Konjunktursvacka”

Han poängterar att stora delar av problemet är de stora politiska ledarna i Europa som aldrig tycks komma till ett beslut om hur skuldkrisen i framför allt Grekland, Italien och Portugal ska lösas.

– Det här behöver inte bli en ny finanskris, jag ser det fortfarande som en konjunktursvacka. Men om ingen gör någonting snart ökar oron bland både företag och privatpersoner och vi sitter i samma båt som vid finanskrisen för tre år sedan, säger Per Krusell.

10.00: Chatta med Joel Dahlberg om din ekonomi

Räntebesked och analys presenteras i dag

11.00: Ingves presenterar sin analys – Aftonbladet sänder live.