Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Polisen varnar för bedragare vid bensinstationer

Publicerad 2016-09-08

Misstänkt skimningsutrustning har upptäckts på bensinpumpar i Östergötland.

Nu manar polisen bilister till försiktighet vid tankning.

– Det är bra om man är lite vaksam när man tankar, särskilt vid automatstationer, säger Fredrik Kliman, presstalesperson vid polisen.

Vad som tros vara skimningsutrustning upptäcktes på två olika bensinstationer i Östergötland under torsdagen.

Klockan 14.08 kontaktades polisen om en bensinstation på Ekholmsvägen i Linköping. Personal hade upptäckt elektronisk utrustning på en av pumparna. Vid 18.37 larmade en person, som skulle tanka på en obemannad automatstation på Kungsvägen i Mjölby, efter att ha anat oråd.

– När kunden skulle betala fastnade kortet och då upptäcktes misstänkt skimningsutrustning. Kunden slet då bort utrustningen och ringde polisen, säger Fredrik Kliman, presstalesperson vid polisen i Östergötland.

Tillhör samma kedja

Polisen misstänker att det rör sig om bedrägeriförsök för att komma över kortuppgifter. I det första fallet tror polisen att utrustningen suttit monterad på bensinpumpen sedan 10-tiden.

– Bensinstationerna tillhör samma kedja, St1. Det är oklart om det är en slump. Det är också oklart om någon drabbats på så sätt att de blivit skimmade, säger Fredrik Kliman.

Efter upptäckterna av den misstänkta bedrägeriutrustningen har polisen kontrollerat andra bensinstationer i Mjölby, Mantorp och Motala, men utan att hitta något misstänkt.

– Det är bra om man är lite vaksam när man tankar, särskilt vid automatstationer. Man kan gärna rycka och känna lite i hålet där kortläsaren sitter. Det är inte säkert att man ser det med blotta ögat, säger Fredrik Kliman.

Kontrollera kontoutdraget

Polisen uppmanar allmänheten att höra av sig med tips och iakttagelser angående händelserna. Samtidigt uppmanas personer som tankat med kontokort på någon av adresserna att kontrollera sina kontoutdrag samt kontakta sitt kontokortsföretag.

Enligt Fredrik Kliman förekommer det ibland skimningsförsök vid bensinstationer.

– Jag vet inte hur ofta, men det har hänt.