Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Enade hyllningar av årets fredspristagare

Publicerad 2018-10-05

Att uppmärksamma två personer som kämpar mot sexuellt våld i konflikter är inte särskilt kontroversiellt. Det råder bred samstämmighet kring att Nadia Murad och Denis Mukwege är två välförtjänta fredspristagare. Regeringen i Kongo-Kinshasa understryker dock att den ofta har meningsskiljaktigheter med Mukwege.

Två individer som genom sitt mod och sitt arbete har förändrat världen. Så sammanfattar Sigrun Rawet, vice chef på fredsforskningsinstitutet Sipri, årets val av fredspristagare.

– De har lyft frågor som är väldigt stigmatiserade. Sexuellt våld och hur våldtäkter används på ett systematiskt sätt i konflikter. De har visat världen att det här är något vi behöver ta ställning till, säger hon till TT efter att den norska Nobelkommittén aviserat sitt val av fredspristagare.

Oerhört angeläget

Right Livelihood-stiftelsen valde redan 2013 att ge Denis Mukweges sitt pris. Nu gläds man åt att Nobelkommittén delvis gått i stiftelsens fotspår.

– Det bidrar till att sexuellt våld mot kvinnor får ytterligare uppmärksamhet. Priset är oerhört angeläget och stärker doktor Mukweges ganska utsatta situation i Kongo-Kinshasa, säger kommunikationschefen Johannes Mosskin.

Hos riksorganisationen Glöm aldrig Pela och Fadime (GAPF) fylldes luften av glädje när det stod klart att människorättsaktivisten Nadia Murad var en av fredspristagarna. De samarbetade med yazidiskan då hon var på ett besök i Sverige.

– Vi är väldigt tacksamma över att Nadia Murad får priset och den uppmärksamhet som det innebär för de utsatta flickor och kvinnor som vi arbetar med dagligen, säger GAPF:s grundare Sara Mohammad.

Meningsskiljaktigheter

Regeringen i Denis Mukweges hemland Kongo-Kinshasa sällar sig till skaran av gratulanter. Men den understryker samtidigt att den ofta har meningsskiljaktigheter med honom. Mukwege har upprepade gånger kritiserat styret i sitt hemland, i synnerhet president Joseph Kabila.

– Vi har haft meningsskiljaktigheter med Denis Mukwege varje gång han försökt politisera sitt arbete, arbete som är mycket viktigt ur en humanitär synvinkel, säger regeringstalesmannen Lambert Mende till nyhetsbyrån AFP.

– Men i nuläget är vi glada över Nobelkommitténs erkännande av en landsmans arbete.

Även den irakiska ledningen hyllar sin medborgare Nadia Murad och gratulerar till det prestigefyllda priset.

Landets president Barham Saleh skriver på Twitter att han under dagen talat med Murad och gratulerat henne, och han säger att priset är "en ära för alla irakier som kämpar mot terrorism och trångsynthet".

FN:s generalsekreterare António Guterres hyllar också de båda fredspristagarna:

"Genom att försvara offren för sexuellt våld i konflikter, så har de försvarat våra gemensamma värden", säger han i ett uttalande och pekar särskilt på att Nadia Murad sedan 2016 är så kallad goodwill-ambassadör för FN.

Sverige-koppling

Mukwege har en nära koppling till Sverige. Här finns bland annat Pingströrelsens biståndsorganisation PMU, som tillsammans med Sida och Läkarmissionen finansierat Panzisjukhuset där han verkar.

– Fantastiskt! Det är få i världen som är så värda ett fredspris som Denis Mukwege. Hans outtröttliga kamp för att få upp situationen i Kongo-Kinshasa på världsagendan – det är fantastiskt att den prisas, säger PMU:s ledare Niclas Lindgren till TT.

Agnes Hellström, ordförande för Svenska freds, tycker också att priset till Mukwege och Murad är oerhört välförtjänt.

– Det är två väldigt värdiga vinnare. Det här är ett pris till civilsamhället och till en envis och uthållig kamp mot ett enormt problem.

Även Peter Wallensteen, seniorprofessor i freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet, gläds över priset.

– Det är ett viktigt pris som utan tvekan lyfter hela frågan om sexuellt våld vid krig. De här individerna har verkligen bidragit till att hjälpa offren.