Usla förhållanden på svenskhotell i Dubai
Uppdaterad 2018-07-19 | Publicerad 2015-10-13
Dubai förknippas med lyx, flärd och hisnande hotellkomplex.
Bakom fasaden döljer sig personal som får pass beslagtagna, jobbar tolv timmar utan rast och under svåra förhållanden.
– Vår studie visar på flera olika rättighetskränkningar, säger Olof Björnsson, rapportförfattare på organisationen Swedwatch, till Sveriges Radio.
Missförhållanden på tre hotell i Dubai som används av de svenska arrangörerna Apollo, Ving och Fritidsresor har blottlagts av organisationen Swedwatch.
Och det är en allt annat än smickrande bild som framställs av staden i emiratet Dubai.
Utsatta arbetare
Stadens hotell har byggts av migrantarbetare från Filippinerna, Nepal och andra länder i det kritiserade kafala-systemet – där arbetaren får en sponsor som ansvarar över dem.
På plats i Dubai fråntas arbetarna sina pass och tvingas arbeta uppemot tolv timmar om dagen – utan övertidsersättning – trots att lagen endast tillåter nio timmar, enligt Swedwatch rapport.
– Man måste förstå att Dubai är en miljö helt utan fackföreningar där migranter är väldigt utsatta, så en migrantarbetares möjlighet att få rätt gentemot en arbetsgivare är väldigt begränsade, säger rapportförfattaren Olof Björnsson på Swedwatch, till Sveriges Radio.
Är självkritisk
Många av migranterna Swedwatch talat med vittnar om att de sålt egendom i hemlandet för att betala för resan till Dubai efter att ha rekryterats dit. När de sedan anlänt har lönerna varit lägre än överenskommet och de har inte kunnat avbryta sina kontrakt.
Apollo, Ving och Fritidsresor kritiseras nu för att ha brustit i sina kontroller över vilka hotell man använder sig av.
– Vi kan vara självkritiska till att vi inte varit så duktiga på att följa upp hur de (företagets etiska regler) efterlevs just i Dubai, säger Apollos informationschef Kajsa Moström till Sveriges Radio.