Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

”Kunde inte tro att det skulle hända här”

Publicerad 2015-11-14

Parisborna i chock efter attackerna

PARIS. Fredagen den 13 blev en blodig mardröm i Paris.

I dag vaknade staden upp i chock.

– Det känns fruktansvärt, jag har inte sovit någonting, säger Diognysos Athanasakopoulus, 46, till Aftonbladet.

Efter en av de svartaste nätter i stadens historia har Paris vaknat upp. Minst 120 personer dödades i terrorattentat på flera olika platser i den franska huvudstaden. Konsertlokalen Bataclan, där 1 500 personer var på en rockkonsert, förvandlades till ett blodbad. Flera beväpnade män rusade in i lokalen och sköt sedan ihjäl nära 80 personer med vad som såg ut att vara kalasjnikovs. På lördagsmorgonen går polisens tekniker i vita rockar in och ut ur den klassiska Bataclanbyggnaden. Bandet Eagles of Death Metals turnébuss står kvar utanför och flera av de silverfärgade täcken som de överlevande virat om sig i ligger kvar på marken. Grannarna i det elfte kvarteret är i chock. Få har sovit någonting i natt.

– Det är väldigt dämpat i dag. Folk är i chock, säger Diognysos Athanasakopoulus, 46. Han sitter på ett kafé mittemot Bataclan och försöker förstå vad som hänt.

– Jag är normalt sett inte ute vid den här tiden på dagen men jag har inte sovit någonting i natt. Jag kom bara hem och gick ut igen. Jag brukade bo i detta kvarter tidigare och det är mitt område.

”Känns verkligen fruktansvärt”

Athanasakopoulus driver en creperia några hus bort och märkte vid 10-tiden på fredagskvällen hur grannbarerna började slå igen.

– Jag gick ut och frågade vad som stod på. Så jag fick stänga snabbt, säger han.

– Jag kunde inte tro att det skulle hända här, men samtidigt så hade det ju hänt saker tidigare här i kvarteret (Charlie Hebdo-attacken) och det hade varit attacker på Stade de France. Det känns verkligen fruktansvärt.

”En jättekonstig känsla”

Polisen har spärrat av stora delar av gatorna omkring konsertlokalen. Minst 1 500 militärer är på väg till Paris och säkerhetspådraget är påtagligt.

– Stanna inte här, fortsätt gå! skriker en polisman till förbipasserande parisare som vill ta en bild på den ikoniska byggnaden.

Clarisse och Nicoletta skulle ha börjat jobba på postkontoret intill klockan åtta. En timme senare står de fortfarande kvar. Livet i Paris kommer inte att återgå till det vanliga så snabbt. Ett par hundra meter bort ligger Charlie.

– Jag bor precis här i kvarteret och hörde hela pådraget med alla poliser och ambulanser i natt, säger Clarisse.

Det var andra gången i år som hennes kvarter utsattes för en terroristattack. Satirtidningen Charlie Hebdos kontor, som två beväpnade män den 7 januari stormade och dödade 11 personer, ligger bara några hundra meter bort.

– Jag bor mittemellan här och Charlie Hebdo-kontoret och det är helt ofattbart att vi haft två terroristattacker här på så kort tid, säger Clarisse.

– Det känns helt overkligt att stå här. Allting som är på TV över hela världen just nu – och så går man ner och ser alla TV-kameror här. Det är precis som att det inte är på riktigt. Det är en jättekonstig känsla.

”Kommer att påverka oss mycket”

Philippe Merciecca, 58, har bott i området i 20 år och går ofta till Bataclan.

– Det är en viktig byggnad i Paris. Den är k-märkt och som en tavla som alla i staden känner till, säger han.

Han sänker sitt morgonkaffe med darriga händer i baren på sitt stamkafé. Inte heller han har sovit mer än ett par timmar.

– Jag känner mig helt kaputt, slut, helt tom, säger han.

Hans exfru såg Charlie Hebdo-skytten döda en polisman nere på gatan från sin balkong.

– Detta kommer inte heller att gå över på några dagar. Inte heller veckor eller månader. Snart är det jul – kommer folk att våga gå ut och handla julklappar? Detta kommer att påverka oss mycket.

Mer om terrorattackerna i Paris

JUST NU: Bekräftat – terroristen är död

SENASTE NYTT: Följ vår liverapportering (TV+TEXT)
ATTENTAT STOPPAT: Här skulle nästa attack ske

DETTA HAR HÄNT: 129 döda i sex terrordåd i Paris
HÄR ÄR TERRORISTERNA: Döda, gripna, efterlysta

DÖDADE SVENSKEN: 20-årig kvinna från Västerås

Följ ämnen i artikeln