Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Japan drar sig ur valfångstkommission

TT-Reuters

Publicerad 2018-12-20

Japan uppges dra sig ur den Internationella valfångstkommissionen (IWC). Arkivbild.

Japan drar sig ur Internationella valfångstkommissionen (IWC), uppger nyhetsbyrån Kyodo News och hänvisar till regeringskällor. Utträdet planeras till 2019 och kommer att offentliggöras i slutet av året, enligt nyhetsbyrån.

Tidigare i år misslyckades landets försök att kringgå ett globalt förbud mot kommersiell valfångst, då ett japanskt förslag om att tillåta valjakt röstades ner.

Japan stoppade all kommersiell valjakt på 1980-talet, i linje med IWC:s moratorium (tillfälliga stopp), men har använt ett kryphål i reglerna som tillåter jakt i "vetenskapligt" syfte. Kritiker hävdar att det används som en täckmantel för kommersiell jakt. Japan har länge även hävdat att de flesta valarter inte är hotade och att det är en del av japansk matkultur att äta val.

IWC startades 1946 för att upprätthålla antalet valar och möjliggöra utvecklingen av valindustrin. 1982 beslutade IWC att all kommersiell valjakt skulle stoppas tillfälligt. Detta förbud gäller än i dag men vissa av medlemsländerna motsätter sig moratoriet, däribland Island och Norge som fortfarande bedriver kommersiell valjakt.

Från början var medparten av IWC-medlemmarna länder som bedrev valjakt, men medlemskapet är öppet. Sverige har varit med i IWC sedan 1979.

Följ ämnen i artikeln