Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

– Sverige ska ha bra relationer med Israel

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-25

Skolgrabb Statsministern besökte i går Ronnaskolan i Södertälje. Aftonbladet var där och ställde frågor till Reinfeldt om förhållandet mellan Sverige och Israel.

SÖDERTÄLJE. Det har gått över en vecka sedan Aftonbladet publicerade en artikel om illegal organhandel i Israel av frilansjournalisten Donald Boström. Anhöriga till dödade palestinier misstänker att organ stulits från de döda. Israels regering har krävt att Sveriges regering fördömer artikeln. De anser att den ”stinker av rasism”. När Fredrik Reinfeldt i går besökte Ronnaskolan i Södertälje och svarade han på Aftonbladets frågor om det politiska efterspelet.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu kräver att regeringen fördömer Aftonbladets publicering av en kulturartikel om påstådd organhandel. Tänker ni göra det?

– Ingen kan begära att Sveriges regering ska bryta mot Sveriges grundlag. Jag tycker inte heller att demokratier ska tala till varandra på ett sätt där man förutsätter och begär den typen av åtgärder.

Tycker du att Israels krav är ett angrepp på den svenska pressfriheten?

– Jag försöker att inte använda ord som angrepp. Det kan ses som att man försöker öka tempot eller gå i fel riktning. Utan min ambition är att beskriva att svenskt samhällsliv utgår från att vi har en regering som inte fattar publicistiska beslut.

Har du själv haft kontakt med israelerna?

– Jag har inte direktkontakt men vi har kontakt på olika sätt. Det är diplomatiska förbindelser av olika slag.

Först en vecka efter publiceringen av artikeln kommer Netanyahus utspel. Anser du att Israel försöker hålla liv i den här konflikten?

– Jag har ingen annan ambition än att Sverige ska ha bra relationer med Israel. Jag vill inte recensera vad som är grunden och vad som händer på den israeliska sidan. Min uppgift när det riktas uppmaningar till Sveriges regering är att beskriva våra utgångspunkter och hur det svenska samhället fungerar.

Vad är regeringens strategi för att lösa den här konflikten?

– Det är klart att vi försöker diskutera och beskriva våra utgångspunkter. Det handlar väldigt mycket om att stå upp för den svenska samhällsmodellen och berätta om hur det ser ut.

Sverige är ordförande i EU. Finns det risk att konflikten kan försvåra EU:s arbete för fred i Mellanöstern?

– Det hoppas jag verkligen inte. Det är därför det är så viktigt att försöka tona ner detta.