Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

170 döda i bomb- dåd senaste dagarna

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-24

Ännu en blodig attack skakar i Irak

Bomben låg under ett berg av grönsaker på motorcykelns släpkärra.

Gärningsmannen körde i kväll in på den fullpackade marknadsplatsen och lämnade bomben att detonera.

Över 70 dödades och minst 125 skadades – de flesta kvinnor och barn.

Oskyldiga offer Firas Ahmed behandlas för sina skador efter det bombdåd som skakade Bagdad i måndags. Under dagens dåd var de flesta döda kvinnor och barn.

Minst 72 människor dödades på onsdagen och över 125 skadades i ett sprängattentat i den shiitiskt dominerade Sadrstaden i Bagdad.

Enligt en tjänsteman vid det irakiska inrikesdepartementet låg laddningen gömd under ett berg av grönsaker på en motorcykels släpkärra.

Kvinnor och barn

Attentatet skedde på en fullpackad marknadsplats, och många av dödsoffren sades ha varit kvinnor och barn. Tiotals småbutiker skadades.

Gärningsmannen uppgavs ha hunnit ta sig från platsen innan bomben exploderade.

– Jag hörde en knall och såg ett eldklot, berättade 30-åriga tvåbarnspappan Najim Ali, som befann sig på marknadstorget.

– Jag såg bilar kastas högt upp i luften av kraften i explosionen.

Själv förlorade han medvetandet kort efter explosionen och vaknade på sjukhus. Där såg han andra skadade ligga i korridorerna eftersom det inte fanns tillräckligt med sängplatser.

USA på väg ut

Irak skakas av bombdåd efter bombdåd. I förrgår dödades minst 27 människor och över 70 skadades i en rad bombattacker runt om i Irak, och i helgen dödades över 70 människor och över 200 skadades i ett sprängdåd i staden Taza Kharmatu utanför Kirkuk.

De accelerende oroligheterna i landet har att göra med USA:s militära närvaro i landet ska upphöra nästa vecka.

Tidigare i juni varnade premiärminister Nuri al-Maliki att antalet attentat sannolikt kommer att öka under de närmaste veckorna i ett försök att undergräva de irakiska väpnade styrkornas ställning. De amerikanska trupperna ska ha utrymt irakiska städer och andra tätorter senast till månadsskiftet juni–juli och överlämnat ansvaret åt de irakiska säkerhetsstyrkorna.

"Ingen återvändo"

al-Maliki har också sagt att Irak inte tänker begära hjälp av USA att ingripa i strider efter utrymningen från städerna. De amerikanska truppernas enda uppgift framöver blir enligt premiärministern att hjälpa irakierna med trupptransporter eftersom landet saknar egna plan och helikoptrar.

– Amerikanerna själva säger att våra styrkor är redo att ta över. Nu finns det ingen återvändo, det kommer inte på fråga att se över uppgörelsen om den amerikanska reträtten, sade al-Maliki i en intervju för franska tidningen Le Monde.