Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

"Vad sysslar skivbranschen med?"

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-30

Bloggarna rasar mot att skivbolagen begränsar Spotify.

Musiktjänsten Spotify har varit på allas läppar under vintern och en inbjudan dit är eftertraktad. Att lagligt kunna lyssna på streamad musik är något som många svenskar vill göra men nu tvingas Spotify att ta bort ett stort antal låtar från sin katalog.

Med musiktjänsten Spotify kan man lagligt lyssna på streamad musik.

I avtalen med skivbolagen finns en del begränsningar som nu tillämpas. Vissa låtar försvinner helt och det kommer även införas restriktioner för vilka länder vissa låtar blir tillgängliga i.

"Hur kan de vara så trångsynta att de stryper Spotify? Vem som helst inser ju att skivbranschen i dess nuvarande tappning är död, spotify är dess enda och naturliga räddning." Det kan man läsa på bloggen Magnaterna.se och de får medhåll ute i bloggosfären.

Musikbranschen lägger krokben

- Är det så konstigt att folk fildelar? Just som det börjar dyka upp lagliga möjligheter att ladda ner eller lyssna på musik på nätet - då lägger musikbranschen krokben för utvecklingen. Det är ett medeltida synsätt, skriver Henrik Alexandersson.

De nya restriktionerna drabbar alla Spotifyanvändare, alltså även de som betalar för att slippa reklam. Många bloggare menar att även de som lyssnar "gratis" betalar.

- Man kan betala genom att ta emot reklam eller genom att betala för att slippa. En bra överenskommelse för alla, skriver Mary på Mina Moderata Karameller.

Bloggaren Bitchslap Barbie är helt oförstående inför skivbolagens agerande.

- Det är ju inte ens gratis, det är avgifts- eller reklamfinansierat på samma sätt som tv-kanaler. Jag förstår verkligen inte det här, Spotify måste ju vara en klockren tjänst för dem, de FÅR ju pengar för att vi lyssnar.

Enda sättet stoppa nedladdningen

Musikbloggaren Amix Music är också upprörd och undrar hur de tänker.

- Ser inte skivbolagen vilken succé Spotify har blivit? Förstår dom inte att det här är enda sättet att stoppa nedladdningen? Själv laddar jag nästan ingenting längre sedan jag började lyssna på Spotify.

Bloggsök - Svensk bloggsökmotor - Bloggportalens
sökmotor