”Ställ öppna och nyfikna frågor”

Uppdaterad 2014-04-11 | Publicerad 2014-04-10

Expert: Så får man barnen att berätta

”Om man är orolig ska man ta det med andra vuxna och inte visa det för sitt barn”, säger Börje Svensson.

Öppna och nyfikna frågor är bästa sättet att få reda på om ens barn varit med om övergrepp.

Det säger psykoterapeuten Börje Svensson som manar till lugn bland föräldrar.

– Det som hänt i Kalmar är ytterst ovanligt, säger han.

Fallet med den 21-årige mannen som misstänks för våldtäkter och grova sexuella övergrepp på nio barn i Kalmar sprider oro hos föräldrar. Men enligt Börje Svensson, psykoterapeut, är denna typ av övergrepp mycket ovanliga och manar till lugn bland vuxna.

– Om man är orolig ska man ta det med andra vuxna och inte visa det för sitt barn, säger han.

Han menar att det bästa sättet att få reda på om någonting hänt är att ställa öppna och nyfikna frågor.

– Alla föräldrar känner sina barn och så länge som de inte börjar bete sig på något ovanligt sätt är det inte så mycket att peta i, säger han.

Håll koll på avvikande beteende

Om barnet däremot börjar bete sig aggressivt eller drar sig undan är det viktigt att finnas på plats och lyssna på det barnet vill berätta.

– Men då är det viktigt att man som förälder är trygg och inte visar sin oro. Om det faktiskt hänt något kan barnet tro att det är deras fel om den vuxne är alltför orolig, säger han.

Enligt honom vill alla barn att deras föräldrar ska vara en klippa när de är ledsna. Och att det oftast är då som barnet väljer att öppna sig och berätta. Samtidigt finns det många orsaker till att ett barn är ledset och att det i de flesta fall handlar om konflikter med jämnåriga.

– Man kan se om ett barn inte mår bra men inte varför. Det som hänt i Kalmar ligger långt ner på listan av orsaker för det är så ovanligt, säger han.

Om man som förälder gör en anmälan om övergrepp till polisen är det enligt Börje Svensson viktigt att tala om hur man ställt frågorna till sitt barn.

– Som man ropar får man svar och barnet kan känna vilka svar man vill ha. Prata fritt och ställ öppna frågor. Det ökar trovärdigheten i barnets berättelse, säger han.

Svårt att förhöra barn

Gällande de misstänkta övergreppen i Kalmar tror Börje Svensson att det kan bli svårt att hålla förhör med de drabbade barnen som kan få ett värde i rättsprocessen.

– Det är svårt att få en treåring att berätta vad de ätit till lunch, så det klart det är svårt för dem att berätta om något sådant här, säger han.

Enligt honom kan den tekniska bevisningen bli avgörande om han nekar till övergreppen.

– Men han har ju delvis erkänt och kan glänta på dörren ytterligare om han nu gjort någonting mer, säger han.

Dessutom menar han att pedofiler ofta känner lust att dokumentera sina övergrepp varför polisen kan finna bevis genom en husrannsakan.

– Sen kan det vara så att en sida av honom vill få hjälp eftersom det är ett lidande. Och eftersom han är så ung kanske han inte är så slipad i sin förnekelse, säger han.

ANNONS