Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Fyra lejon dödade – för att ge plats åt ett nytt

Publicerad 2014-03-26

Köpenhamns zoo i nytt blåsväder

Giraffen Marius avlivades och matades till lejon. Nu har fyra lejon offrats för att ge plats åt ett nytt lejon.

Nyligen skapades folkstorm mot Köpenhamns Zoo som avlivade giraffen Marius och slaktade honom offentligt.

Nu har en lejonfamilj dödats för att ge plats åt en ny "lejonkung".

– Sluta döda djur. Annars stäng djurparken, det är inte bra för er att ha djur, skriver en djurvän på parkens Facebooksida.

Till Köpenhamns Zoo anlände i går kväll ett nytt ungt lejon. En tre år gammal och 130 kilo tung hane.

Parken säger att han ska tillföra nytt blod till flocken och trygga djurparkens framtida lejonbestånd.

– Han är en stilig ung man, och jag är säker på att han kommer att bli en imponerande ambassadör för hans art, säger Steffen Stræde, administrativ direktör för Köpenhamns Zoo.

Men för att ge plats åt den nye "lejonkungen" har fyra fullt friska lejon fått sätta livet till. Två av lejonen, en hona och en hanne, fick varsin avlivningsspruta i måndags.

Lejonkungen Oleg, 16 år, har länge varit flockens ledare men parken bedömde att han skulle försöka ta livet av det nya lejonet.

Två unga lejon avlivades för att de ansågs för unga. Av rädsla för att de annars skulle dödas av det nya lejonet, skriver AFP.

Parkens vd menar att det var oundvikligt och att de nu inleder nästa lejon-era.

– Djurparken är erkänd världen över för vårt arbete med lejon, och jag är stolt över att en av djurparkens egna kullar nu utgör kärnan i en ny lejonflock, säger Steffen Stræde.

Nya protester

Många djurvänner höjer nu sina arga röster på parkens Facebooksida. Hundratals frågor och kommentarer har strömmat in.

– Aldrig att jag sätter min fot i djurparken mer. Det är pinsamt att ni bara tänker på attraktionsvärdet i att ha små lejonungar men inte tänker på att de kan få leva länge nog, skriver en arg person.

En diskussion har uppstått i kommentatorsfälten. Vissa tycker att djuren behandlas med respekt och tackar för att de får lov att föröka sig.

– Tack för att ni utbildar folkmassorna om faktumet att djur dör. När det finns för många djur i djurparker är det ansvarsfullt att döda dem på ett humant sätt, är en kommentar.

Köpenhamns Zoo fick ta emot mycket kritik från djurvänner när giraffen Marius avlivades med bultpistol och obducerades inför publik i februari.

Det ledde till att en expert på etik i djurhållning uttalade sig om en utbredd "Disneyfiering" av djur på zoo.