Ukrainsk militär pressar tillbaka ryska styrkor

Uppdaterad 2014-03-16 | Publicerad 2014-03-15

Ukrainska soldater deltar i en militärövning på fredagen.

Ukrainsk militär har avvisat ett försök från ryska styrkor att landstiga på det ukrainska fastlandet, rapporterar Reuters.

Uppgifterna kommer enligt nyhetsbyrån från Ukrainas försvarsdepartement.

Ryska beväpnade styrkor försökte under lördagen ta sig in i Cherson-regionen nordväst om Krim, uppger Reuters. Enligt landets försvarsdepartement handlar det om en långsmal landtunga som angränsar till Krim.

Uppgifterna om invasionsförsöket är ännu obekräftade.

Använde helikoptrar

Enligt Ukrainas försvarsdepartement svarade ukrainsk militär med att skicka upp stridsflyg och fallskärmstrupper för att slå tillbaka den ryska styrkan. Också ukrainska marktrupper ska ha deltagit i operationen, enligt försvarsdepartementet.

Den ukrainska nyhetsbyrån Unian uppger enligt The Guardian att ryska helikoptrar landade nära en gasanläggning i Arabatskaya i Cherson-området.

De ryska trupperna ska enligt nyhetsbyråns obekräftade uppgifter ha satt upp vägspärrar och stoppat bilar.

Enligt uppgifter från nyhetsbolaget CNN ska ryska myndigheter ha uppgett att trupperna var på plats för att "förhindra ett terrorattentat" mot oljekällor i omrdået.

Satte upp vägspärrar

Om uppgifterna stämmer innebär det att de ryska styrkorna i Ukraina för första gången sedan krisens start försökt inta ett område utanför Krim. På lördagseftermiddagen kommenterade USA:s FN-ambassadör Samantha Power det påstådda ryska invationsförsöket.

– Alla ryska truppförflyttningar i södra Ukraina skulle innebära en oerhörd upptrappning, varnade hon, enligt AFP.

Uppgifterna kommer samtidigt som läget i landet är mycket spänt inför morgondagens folkomröstning om Krims framtid.

Samtidigt lade Ryssland under lördagen in veto mot en FN-resolution vars ordalydelse går ut på att resultatet av en folkomröstning på Krim inte ska betraktas som giltigt.