Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

”Drogen som ställde till det”

Publicerad 2014-03-04

Men misstänkte dubbelmördaren anklagas för att ljuga

I förhör kom han ihåg att han slagit pojken och kvinnan med järnröret.

Men nu minns den mordåtalade 34-åringen ingenting.

– Det är svart för mig, säger han.

I dag hördes 34-åringen om novembernatten då han slog ihjäl två personer i Ljungsbro. Han minns att han gick till attack mot några personer i ett hus men sedan är allt svart.

– Jag slog sönder rutan och går in i huset. Jag vet inte varför. Där började jag slå på folk, jag har minnen av det, säger han.

Sedan ser han bara farliga lejon, elefanter och bilar.

– Jag kommer ut på gatan och ser en massa bilar som kör mot mig och en massa djur. Jag tog röret och sprang mot dem.

Rädslan kom redan på dagen när han var i Norrköping. På en toalett tog han drogen MDPV, "kannibaldrogen", och fick hallucinationer.

Han minns inte ens att han blev biten av en polishund. Det första minnet är att han är på rättspsykiatriska regionkliniken i Vadstena.

– Jag vaknade av att det gjorde ont i armen och att jag var bältad, säger han.

Pressades hårt

Saker han sa i förhöret stämde inte med vad han sagt tidigare och enligt hans advokat Thomas Bodström är det för att han varit i ett psykotiskt tillstånd och faktiskt inte minns.

– Men han säger nu att han inte minns någonting alls från saker han berättat om i tidigare förhör, säger kammaråklagare Kajsa Malmström.

Mari Schaub, som företräder den 14-årige pojken som överlevde kidnappningen, tror att vittnesmålet är en blandning av lögner och vaga minnesbilder.
– Jag tror inte man kan lita på ett enda ord av vad han säger. Det här är en man som genomgående i förhör, i förundersökningen och i tidigare rättegångar nekar i sten tills han är totalt överbevisad. Och han erkänner inte ens då, säger hon.

– Jag skulle aldrig göra det jag är anklagad för, säger 34-åringen. Jag har frågat mig själv tusen gånger och försöker verkligen tänka igenom vad som hänt. Men jag kan inte komma på någonting alls förutom att det var MDPV som ställde till det.

Han anklagades för att ljuga om att ha tagit drogen.

– Varför ljuger du om att du var inne på toaletten? Du var punktmarkerad av vakten hela tiden och kunde omöjligt ha gjort det, sa den mördade 15-åringens målsägandebiträde Gustav Sandberg.

Explosion i huvudet

När han fick frågor från sin egen advokat Thomas Bodström sa han att något hände i hans huvud innan allt svartnade.
– Jag fick en explosion i huvudet när jag gick in i det här huset.

Sedan brast det för 34-åringen.

– Jag kan sitta här och be om ursäkt. XX kommer inte tillbaka, AA kommer inte tillbaka. Jag tror inte att jag kommer att klara av att leva med det här, säger han.