’Läget blir mer spänt’

Publicerad 2013-09-02

Reinfeldt allt mer oroad över situationen – USA: Syrien använde sarin mot de egna

Fredrik Reinfeldt deltog i ”Agenda” i går.

Regimen i Syrien dödade sitt eget folk med nazistgasen sarin.

Utspelen från USA:s utrikesminister John Kerry har fått Ryssland att rasa.

- Det blir en upptrappning och ett spännings­läge som stärks, säger en bekymrad statsminister Fredrik Reinfeldt (M).

Samtidigt sågas Kerrys utspel – av Ryssland.

USA har bevis för att det var gasen sarin som dödade 1 429 människor i Damaskusförorten Ghouta för snart två veckor sedan.

Det slog USA:s utrikes­ministern John Ker­ry fast i en inter­vju med CNN och NBC i går eftermiddag.

– För var dag som går blir det allt mer uppenbart. Vi vet att regimen beordrade den här attacken. Vi vet att de förberedde den, vi vet var raketerna kom ifrån och vi vet var de landade, säger John Kerry.

Har tagit blodprover

Kerry hänvisade till prover från hår och blod som tagits från stridsgasens offer av hjälparbetare - och sedan förts till USA.

– Tester har visat att proverna bär spår av sarin, säger John Kerry.

Den extremt giftiga nervgasen utvecklades av nazisterna under andra världskriget och har i krigstid använts av Saddam Hussein när han 1988 attackerade den kurdiska befolkningen i staden Halabja.

För FN innebär den amerikanska bevisningen ytterligare press på att snabbt få fram ett svar. I helgen lämnade FN:s vapeninspektörer, ledda av svensken Åke Sellström, Syrien med prover i bagaget.

FN vill skynda på

Men svaren väntas först om två till tre veckor - vilket har fått FN:s general­sekreterare Ban Ki-Moon att reagera.

– Ban bad Sellström att påskynda analysen av proverna och den information som de har samlat in utan att äventyra de vetenskapliga tidsgränserna som finns för en korrekt analys, sa FN:s talesman Martin Nesirky på en presskonferens i går.

Samtidigt delade Rysslands president Vladimir Putin kritik mot USA:s bevis för att en saringasattack ägt rum. Under ett besök i Vladivostok sa den ryske presidenten till journalister att det är ”patetiskt” av USA att skylla attacken på den syriska regeringen.

– Om det finns bevis borde de visas upp. Om de inte visas upp så finns det inga bevis, sa Putin enligt BBC.

Kongressen djupt splittrad

I östra Medelhavet ligger sedan tidigare sex amerikanska örlogsfartyg - redo för missilanfall om den amerikanska kongressen ger sitt bifall. Nu uppger brittiska tidningen The Guardian att de ryska krigsfartyg som innan helgen skickats mot Syrien är på plats i samma område.

Men förutom den internationella storpolitiken har Barack Obama också anledning att oroa sig på hemmaplan. Den amerikanska kongressen uppges vara djupt splittrad.

– Det finns inget stöd för resolutionen som den är, säger Jim Himes, demokratisk ledamot i representanthuset, enligt AP.

Obama och hans närmaste medarbetare deltar personligen i övertalningskampanjen för ett Syrien-ingripande. Presidenten ringde på söndagen personligen upp flera kongressledamöter och fler samtal är planerade på måndagen, skriver TT.

– Jag är väldigt tveksam till ännu ett amerikanskt krig mot ett land som inte angripit oss, sade demokraten Janice Hahn.

Reinfeldt orolig

I SVT:s ”Agenda” sa Fredrik Reinfeldt i går kväll att han fortfarande inte stöder en militär insats i Syrien utan FN:s godkännande.

När Aftonbladet träffade statsministern efter sändningen ville han inte ens säga om han litar på de amerikanska bevisen för en sarin­gasattack.

– Jag tycker inte det är upp till mig att värdera det. Både Barack Obama och USA:s utrikesminister John Kerry har sagt att de tycker att de har bevis från sin egen underrättelsetjänst och har dragit sina slutsatser, säger han.

Reinfeldt uttryckte oro över militariseringen i östra Medelhavet och det höjda tonläget mellan USA och Ryssland.

– Det blir en upptrappning och ett spänningsläge som stärks och vi tror inte att det finns militära svar som löser konflikten i Syrien.

DETTA ÄR SARIN

Sarin är en nervgas som utvecklades av nazisterna under andra världskriget. Den är mycket flyktig, luktfri och svår att upptäcka - men extremt giftig, uppskattningsvis 26 gånger giftigare än cyanidgas.

Gasen drabbar nervsystemet genom att överstimulera muskler och vitala organ. Följden blir kramper, andnöd och kvävning. Gasen tas upp av kroppen via andning eller absorberas av huden.

I krigstid har sarin tidigare använts av Saddam Hussein då han under slutet av Iran-Irak-kriget 1988 attackerade kurder i staden Halabja med kemiska vapen, bland annat sarin. 5 000 personer uppskattas ha dött i attackerna som pågick under två dagar.

Den japanska Aum shinrikyo-sekten spred 1994 saringas i staden Matsumoto och sju personer dog. Den 20 mars 1995 användes gasen igen av sekten i en attack i Tokyos tunnelbana. Tolv dödades och tusentals skadades.

ANNONS