Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Ovanligt svampdjur fångat på bild

Publicerad 2013-09-23

Den utsatta blobfisken korades i förra veckan till världens fulaste djur.

Nu har en annan ovanlig skapelse dykt upp på bild - ett svampdjur som är som tagen ur tv-serien Sesam.

Undervattensfotografen Mauricio Handler var på en dykresa på ön Curacao i Västindien när han såg något märkligt på havets botten.

– Jag förstod att det var en ovanligt komisk svamp och jag var förvånad över att ingen hade fotograferat den tidigare, säger han till Daily Mail.

Kan bli en och en halv meter hög

Djuret heter på engelska "stove pipe sponge", skorstenssvamp, på grund av sin rörformade figur. Det kan bli upp till en och en halv meter högt och lever i främst i Västindien.

– Jag belyste den från ovan och på sidan för att göra den mer mänsklig och voila! säger Mauricio Handler.

Utseendet har fått den brittiska pressen att dra paralleller till karaktären kakmonstret ur tv-programmet Sesam. "Men det här mystiska sjödjuret äter hellre plankton än chokladkakor" skriver Daily Mail.

Andra djuret på kort tid

Undervattensdjuret är det andra på kort tid som uppmärksammas för sitt utseende i tidningar runt om i världen. Aftonbladet har tidigare skrivit om blobfisken som utsågs till världens fulaste djur av Ugly Animal Preservation Society.

Organisationen ville göra världen uppmärksam på fiskens utsatta situation. Men utnämningen möttes genast av kritik. Colin Schultz, vid USA:s nationalmuseum Smithsonian Institution, ansåg att det var orättvist att dra upp en fisk som saknar muskler och skelett från ett djup på 1000 meter.

"Om vi skulle sänka ner er 1 000 meter under vattenytan skulle era organ krossas och du skulle förmodligen förvandlas till någon slags smet", skrev han i ett uttalande.