Landminor flyttas av översvämningen
Uppdaterad 2014-06-03 | Publicerad 2014-05-19
Med vattenmassorna i Bosnien-Hercegovina har landminor från kriget flyttats.
Nu får minröjarna till viss del börja om från början igen.
– Det blir ett jättearbete att kartlägga minfälten igen, säger minröjaren Christian Schmidt.
Bosnien-Hercegovina är ett av världens mest mindrabbade länder. Landminor och granater från kriget 1992–1995 flyttas nu runt av strömningar och jordskred.
Områden som säkrats riskerar att återigen bli minerade. Varningsskyltar som satts ut vid osäkrade områden har också förts iväg i de kraftiga översvämningarna.
Omkring 120 000 landminor fanns kvar i landet i mer än 9 400 markerade minfält innan översvämningarna. Minor har redan dykt upp på oväntade ställen och landets minröjningscenter befarar att en del kan flyta iväg ända till Svarta havet, uppger representanter för centret enligt CBC.
Nu är det bosniska armén tillsammans med civila organisationer som sköter röjningsarbetet. Men svenska Försvarsmakten har hjälpt till i många år och i stort sett alla landets minröjare över 30 år har deltagit i det arbetet.
"Kartläggningen blir ogjord"
Att minor flyttas av översvämningar eller jordskred i ett krigsdrabbat område är inte unikt.
– Det ställer till det dels för lokalbefolkningen på grund av faran, dels för minröjningsprogrammen, säger minröjaren Christian Schmidt.
Han var ställföreträdande chef för en minröjningspluton i Bosnien under sommaren 2007. De hann röja 450 000 kvadratmeter i norra Bosnien.
– Ett av områdena ligger i direkt anslutning till floden Sava, säger Christian Schmidt.
Till viss del får minröjarna börja om igen med säkringsarbetet.
– I Bosnien har man kartlagt vilka områden som är farliga och lyckats märka upp dem, för att skydda befolkningen. Det arbetet blir delvis ogjort, säger Christian Schmidt.
Minorna behåller sin funktion i årtionden – ibland i århundraden – efter att de placerats ut. Får man syn på en mina ska man vara försiktig.
– Man ska inte gå nära, utan märka ut platsen och rapportera till lokala myndigheter, säger Christian Schmidt.