Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Var hjärndöd – vaknade till liv

Uppdaterad 2011-12-25 | Publicerad 2011-12-24

Mamma Susan: Bästa julklappen någonsin

Neurokirurgen Robert Spetlzer opererade svårt skallskadade Sam Schmid.

Han låg i koma med svåra skallskador och läkarna ville stänga av respiratorn.

Men mot alla odds vaknade Sam, 21, till liv igen – och blir troligen helt återställd.

– Ingen skulle någonsin kunna ge mig en bättre julklapp, säger mamman Susan till ABC News.

Sam Schmid var på väg hem i bil från en basketträning i hemstaden Tucson i den amerikanska delstaten Arizona. Plötsligt körde en skåpbil in i samma fil och fordonen var nära att krocka. Föraren i Sams bil styrde undan i panik och körde in i en lyktstolpe.

Flögs till expert

Bilen voltade och Sam slog i huvudet. Sams skador var så allvarliga att han flögs till Phoenix där en neurokirurgen Robert Spetlzer opererade honom akut. Men ingreppet verkade inte hjälpa. Sam såg ut att vara hjärndöd och läkarna funderade på att stänga av respiratorn. Men Robert Spetlzer, som bland annat opererat kongressledamoten Gabrielle Giffords efter att hon skjutits i huvudet tidigare i år, höll emot.

– Han (Sam) hade inte en så pass massiv hjärnblödning att jag förlorade hoppet helt, även om skadorna var allvarliga, säger Robert Spetlzer till ABC News.

”Fortsatte be”

Det gick ändå så långt att läkarna diskuterade organdonationer med Sams anhöriga.

– Jag visste att vi skulle behöva ta något slags beslut inom kort. Men jag fortsatte be för honom, säger Sams mamma Susan Regan.

Då skedde något märkligt. Sam gav plötsligt livstecken ifrån sig. Från att ha varit helt okontaktbar kunde han röra två fingrar på kommando. Och det blev bättre och bättre för varje dag som gick. I stället för att förbereda hans begravning kunde familjen koncentrera sig på att hjälpa Sam med rehabiliteringen.

Blir återställd

Olyckan inträffade i mitten på oktober och vägen tillbaka har varit lång. Men Sams tal har blivit bättre och bättre och dagarna före jul kom läkarnas besked: Han kommer att bli helt återställd.

– Ingen skulle någonsin kunna ge mig en bättre julklapp. Aldrig, aldrig, aldrig någonsin. Det här är ett mirakel, säger Susan Regan till ABC News.