Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Här tystar de kritiken

Publicerad 2012-05-11

Vägrade att svara på aktieägarnas frågor

Kritiker tystades ned och ledningen vägrade svara på frågor.

Lundin Petroleums årsstämma blev kaotisk.

– Vill man inte låta ­kritiska aktieägare vädra sina åsikter ska man inte ha ett noterat bolag, säger Carina Lundberg Markow, chef för ansvarsfullt ­ägande på Folksam.

Lundin Petroleum fick sin vilja igenom. Det blir ingen öppen granskning av oljebolagets affärer i Sudan och Etiopien och anklagelserna om brott mot mänskliga rättigheter i området. Men när bolaget höll årsstämma på Grand Hotel i Stockholm utvecklade sig det hela till en kaosartad tillställning.

Hätsk stämning

En dryg femtedel av aktieägarna på plats röstade emot ledningen och för en öppen granskning. Bland kritikerna fanns tunga ägare som Folksam, Swedbank och AFA Försäkring. Men eftersom familjen Lundin själva äger stora delar av bolaget var deras röster verkningslösa.

Dessutom röstade bland annat flera AP-fonder emot förslaget, de ansåg att granskningen skulle sakna trovärdighet och störa den pågående internationella brottsutredningen i ärendet.

Stämningen blev stundtals mycket hätsk. Ledningen vägrade vid flera tillfällen svara på frågor från kritiska aktieägare.

När journalisten och författaren Kerstin Lundell, som äger en aktie i Lundin Petroleum, försökte fråga om FN:s kritik av bolaget, avbröts hon bryskt.

– Det var en fysisk attack. De hade tagit till våld, kändes det som, om jag inte lämnat ifrån mig micken. Jag som granskat dem om mänskliga rättigheter, jag förstår om de inte vill svara. Men jag hade i alla fall trott att de skulle vara artiga, säger hon.

Fick stöd

Lundell, som har skrivit en kritisk bok om Lundin Petroleum, fick stöd av Carina Lundberg Markow från Folksam.

– Hon blev tystad, vilket inte stämmer överens med de regler som finns för bolagsstämmor i Sverige. Det är bättre att folk får vädra sina åsikter, även kritiska. Jag tror inte vissa i Lundin Petroleum har förstått det. Vill man inte ha den dialogen ska man inte ha ett noterat bolag, säger hon.

En pressad Ian Lundin menade dock att det var helt i sin ordning att Lundell tystades ned.

– Hon har gått på och ältat om och om igen om det här. Ingen orkar höra på det mer. Någonstans måste en gräns dras. Hennes anklagelser är falska och hennes bok är full av falska anklagelser, sa han.

”Stor framgång”

Ledningen var nöjd med att företaget nu fått förtroende från en majoritet av aktieägarna.

– Vi tror att de som krävde en öppen utredning har goda intentioner. Men en undersökning kommer inte att ge det tydliga svar som de hoppas på, säger Ashley Heppenstall, vd för Lundin Petroleum.

Men trots att förslaget, som initierades av Folksam, röstades ned var många av kritikerna belåtna.

– Jag ser det som en stor framgång, det har nästan aldrig hänt att 21 procent av aktieägarna röstar för ett sådant här förslag. Det tyder på att det har skickats en tydlig signal till Lundin Petroleum som de måste ta på allvar. Det finns goda förutsättningar att vara en besvärlig ägare ett tag till, säger Carina Lundberg Markow på Folksam.

Folksam kan lämna

Enligt henne kan det bli så att Folksam nu säljer av sina aktier.

– En gång i kvartalet gör vi en genomgång av alla våra investeringar och utvärderar dem utifrån policys som handlar om miljö och mänskliga rättigheter. Inom två veckor ska vi fatta beslut om hur vi går vidare. Det kan bli så att vi lämnar, säger hon.

Aftonbladets Lisa Röstlund rapporterade live från Lundin Petroleums årsstämma