Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

"Vattnet kom som en vägg"

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-09-22

Svenska Lina drabbades av flodvåg nära Marbella i Spanien - tysk man omkom

Vattnet spolade bort halva stan.

– Flodvågen svepte med sig allt. Jag såg själv två bilar spolas ut i havet och försvinna, berättar svenska Lina för aftonbladet.se.

En tysk man överraskades och drunknade i ett garage när vattenmassorna forsade genom stan.

Tiotusentals människor har drabbats av de svåra ovädren i Spanien.

Hagel och ösregn vräkte ner och dränkt marken med motsvarande 200 liter per kvadratmeter i de värsta områdena. Vatten forsade ner från bergen och orsakade mycket svåra översvämningar längs delar av sydkusten.

Lina, 35, stod på balkongen i kuststaden Almunécar utanför Malaga på spanska sydkusten när människor plötsligt började peka bort mot bergen och floden igår.

– Plötsligt såg jag hur vattnet kom, långt uppifrån som en grå vägg. Det bråte som flöt med, det var träd och kylskåp och bilar och högtalare – allt, berättar Lina direkt från Almunécar i södra Spanien.

– Jag var inte rädd först. Men helt plötsligt började det blåsa också, jag trodde det var en orkan som var på väg och rutorna började skallra. Då blev jag rädd, jag var ensam hemma med vår 9 månader gamla son.

Familjen är en av tusentals som drabbats av de svåra ovädret i turistparadiset i södra Spanien.

Hagelstormar, våldsamma skyfall och kraftiga stormvindar har orsakat stor förödelse på flera håll. Vattnet har forsat ner från bergen, där det inte regnat på flera år, och orsakat katastrof .

Krossades av vägg

I Almunecar hittade dykare idag kroppen efter en 44-årig tysk man som fick en vägg över sig när vattnet krossade huset. Rapporter finns också om saknade.

Lina berättar att strömmen bröts direkt när stormfloden kom.

– Telefonnätet och mobilnätet bröts också, liksom vattenförsörjningen. Hela stan är fortfarande utan vatten och stora delar är utan elektricitet också, berättar Lina.

– Min man som jobbar bara tre kilometer bort kunde inte komma hem. Han fick vada fram i dy och lera i fyra timmar, det tar normalt tio minuter att komma hem.

– Nu ser det ut som ett bombnedslag i stan. Det är bråte överallt. Jag har själv sett två bilar följa med vattnet ut i havet och försvinna, säger Lina.

Förutom Almunécar drabbades också staden Nerja mycket hårt. Hela området runt Marbella och Coin har drabbades också av omfattande förödelse efter störtregnen. I Jerez har minst 15 procent av årets vinskörd blivit totalförstörd.