Läsarna rasar mot A-kassereglerna

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-11-10

Tusentals läsare tycker det är fel att tvinga arbetslösa att flytta för jobb

Nej, det är inte ok att arbetsförmedlingen tvingar folk att flytta för att få jobb.

Särskilt inte 140 mil.

Det tycker aftonbladet.se:s läsare som reagerat på historien om Rebecka Magnusson i Luleå.

Hon har blivit anvisad av arbetsförmedlingen att söka ett deltidsjobb på ett dagis i Karlskrona, 140 mil från Luleå där hon är bosatt med sina barn.

Och Aftonbladets artikel har sannerligen engagerat läsarna. I disussionsforumet viner argumenten, och tusentals har svarat på Dagens fråga på aftonbladet.se.

Strax innan klockan 17 på lördagen har nästan 75 000 personer svarat på frågan: ” Ska arbetsförmedlingen kunna tvinga en att flytta?”

Nästan 70 procent svarade blankt nej på frågan. Ytterligare 25 procent valde svarsalternativet ”Ja, men inte 140 mil”. Och resten, drygt 6 procent svarade ja.

”Länge leve Sveriges arbetare”

I diskussionsforumet diskuterades både frågan om det är rätt eller inte. Men också mycket om den politiska bakgrunden:

Signaturen Alltid Rätt skrev:

” Reinfeldt ville inte flytta från villaförorten in till Stockholm av hänsyn till sina barn, men han har utformat ett system som gör att småbarnsfamiljer skall tvingas 140 mil från sin hemort för att ta jobb... det är tydligen skillnad på folk & folk.”

Men mothugg kom från fler håll, som pekade på att systemet inte är en borgerlig uppfinning:

” De här reglerna fanns även under socialisternas styre. Man kan inte skylla allt hemskt på den borgerliga regeringen. Varför är svenska folket så mycket emot jobbpolitik istället för sysselsättning? Länge leve Sveriges arbetare”, skriver signaturen Rakey.

"Halvrätt”

Signaturen DanielN ser ganska osentimentalt på att man kan tvingas flytta för att få jobb, men tillägger att det det i sådana fall borde vara fråga om heltidsjobb.

” Antar att själva syftet med dom här reglerna först och främst är att tvinga (fult ord) folk från dom mer glesbefolkade områdena där arbetstillfällena är få, till dom mer tätbefolkade delarna av vårt land, där deras tjänster behövs. All heder åt detta! MEN.. Det borde åtminstonde vara heltid. Då stödjer jag dessa regler helhjärtat. Det här fallet är mer tveksamt. Självklart så borde inte små barn vara ett hinder, såvida man inte är ensamstående, män kan väl också ta hand om barn?”

Desto mer känslosamt var signaturen Pjn:s inlägg:

”Jag blir gråtfärdig över hur man behandlar människor i dagens Sverige. Hon får problem med att träffa sina nära och kära och att leva ett normalt liv”.