Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Knivhöggs i mammas mage - men inte brottsoffer

Publicerad 2014-11-29

Mary Mårtensson "Så är lagen skriven - foster är inte egna individer"

Rättsfallet i Storbritannien väcker principiellt viktiga frågor om ofödda barns rättigheter.

I Sverige räknas ett foster inte som en egen individ och kan därför inte vara brottsoffer, enligt lagen.

Detta uppmärksammades 2002 då ett foster skadades livshotande när mamman knivhöggs i magen.

Aftonbladets Mary Mårtensson.

Är det ett våldsbrott mot det ofödda barnet - att en gravid kvinna missbrukar alkohol, om barnet skulle ta skada av missbruket? Det prövas nu rättsligt i Storbritannien.

I Sverige är dock svaret ett solklart nej.

Här skulle vi inte kunna driva ett liknande rättsfall i domstol, enligt Madeleine Leijonhuvud, professor emerita i straffrätt.

– Om det ska grunda sig på brott - och skadestånd på brott - så betraktas ju fostret enligt lagen inte som en egen individ, mot vilket brottet har riktats när det fanns inne i buken. Ett foster ses inte som brottsoffer, säger hon.

Om en gravid kvinna missbrukar alkohol är det en fråga för socialtjänsten. Om hon löper uppenbar risk att förstöra sitt liv kan hon tvångsomhändertas enligt LVM, Lagen om vård av missbrukare.

Högg en jaktkniv i magen

Denna lag omfattar dock inte fostrets liv och hälsa. Att tvångsomhänderta en missbrukande gravid kvinna - för att skydda fostret - har inget stöd i lagen LVM utgår från det egna behovet av skydd. Ofödda barn omfattas inte heller av skyddet i barnlagstiftningen, LVU, säger Monica Jacobson, jurist på Socialstyrelsen.

De flesta kvinnor går dock med på att ta emot hjälp mot sitt missbruk, för att barnet inte ska skadas, berättar Maria Nyström Agback, utredare på Socialstyrelsen.

I Sverige väckte ett mycket otäckt brottsfall 2002 liv i frågan om fostrets ställning som brottsoffer.

Kvinnan var gravid i sjunde månaden när pappan till det väntade barnet högg en jaktkniv i magen på henne. Kniven perforerade livmodern och vattnet gick.

Bodström skulle se över lagen

Kniven genomborrade också buken på fostret. Gossen förlöstes med katastrofsnitt. Han fick hjärtstillestånd, men läkarna lyckades rädda hans liv.

I praktiken blev pojken ett brottsoffer redan i sin mammas mage, men inte i juridisk mening. Det kan tyckas märkligt. Men så är lagen skriven.

Pappan dömdes till fem års fängelse för överfallet på pojkens mamma, men kunde inte dömas för våldet mot sonen, eftersom pojken då var ett foster. Mamman fick skadestånd från brottsoffermyndigheten. Det fick inte pojken.

Jag träffade mamman och pojken 2003 och var med när hon drev frågan till dåvarande justitieminister Tomas Bodström (s). Han lovade att se över lagen, om också våld mot foster skulle kunna bli straffbart. Det hela krockade dock med abortlagstiftningen.