Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sverker

”Kan sprida sig hur långt som helst”

Publicerad 2014-08-09

De sydliga vindarna över Västmanland väntas öka under lördagseftermiddagen- och kvällen.

Detta kan leda till att skogsbranden tar sig förbi begränsningslinjerna – och sprider sig ohämmat.

– Om det är så att det blir väldigt kraftig sydlig vind mot norr kan branden sprida sig hur långt som helst, säger Erik Bergman, pressansvarig vid länsstyrelsen i Västmanland, till Aftonbladet.

Under lördagseftermiddagen- och kvällen väntas de redan sydliga vindarna att bli kraftigare. Det kan leda till att skogsbranden i Västmanland sprider sig norrut.

– Läget är stabilt, men det som är något av ett orosmoment är att vinden nu är sydlig och det kom lite tidigare än vad man trodde. Under eftermiddagen och kvällen ser det ut att bli kraftigare sydlig vind. Då kommer läget i norr att bli mer angeläget, säger Erik Bergman,pressansvarig vid länsstyrelsen i Västmanland, till Aftonbladet.

Han berättar att det under eftermiddagen och kvällen gäller för räddningstjänsten att se till att elden inte tar sig förbi begränsningslinjen, som går söder om sjön Snyten, och hoppar över sjön.

”Värsta scenariot”

I nuläget går inga avspärrningar norr om Snyten. Enligt Erik Bergman kan man åka ända till Ängelsberg, norr om sjön, men sedan kommer man inte längre om man inte bor i Ängelsberg.

Några evakueringar har inte gjorts sedan i måndags. Att bli tvungna att evakuera områden norr om Snyten beskriver Erik Bergman som det värsta tänkbara scenariot.

– Det är verkligen det värsta scenariot. Då ska det bli ännu kraftigare vindar än vad prognosen visar samt att något händer som gör att man inte lyckas hålla begränsningslinjerna. Det kommer att visa sig i kväll. När vinder mojnar i kväll så vet vi, säger han.

Han understryker att man inte planerar för att evakuera ytterligare områden.

– Det är inte så att vi tror att det kommer att bli så. Inriktningen är att hålla de norra begränsningslinjerna söder om Snyten, men det går inte att utesluta att elden hoppar över Snyten.

Vädret och vindarna har all påverkan på branden, enligt Erik Bergman.

– Det är det som styr förloppet helt och hållet, säger han och fortsätter:

– Om det är så att det blir väldigt kraftig sydlig vind mot norr kan branden sprida sig hur långt som helst. Branden är inte under kontroll, absolut inte, men läget är under kontroll. Man har satsat på att hålla de norra begränsningslinjerna. Det kommer att vara sydlig vind under hela lördagen, men den väntas öka under eftermiddag och tidig kväll.

”Största utmaningen”

Räddningstjänsten står inför en av sina största utmaningar i skogsbrandens drygt en vecka långa historia. Det framgick under en presskonferens som hölls i Ramnäs kursgård klockan 13 på lördagseftermiddagen.

Räddningsledare Lars-Göran Uddholm inledde presskonferensen med att ge en lägesbeskrivning.

– I dag är situationen annorlunda. I dag står vi inför den största utmaningen som vi har haft sedan i måndags. Vi har ett väder som absolut inte är optimalt för brandsläckning. Jag är helt övertygad om att det kommer att sättas på prov under eftermiddagen, sa han och fortsatte:

– Vi försöker att kartlägga vår motståndare, branden, för att sätta in åtgärder så att den inte ska komma ut. Vi har stängt in den, men den ska inte komma ut.

Enligt Lars-Göran Uddholm är läget samma som tidigare. Han nämnde att räddningstjänsten hävde avspärrningarna lite grann, på vissa områden, under fredagen.

– Förutsättningarna i just den hävningen var att vi snabbt skulle kunna återuppta evakueringen. Det hade folk stor förståelse för – man är hellre hemma och beredd att snabbt utrymma än att inte vara det.

Kraftsamlar i det nordvästra hörnet

Nu kraftsamlar räddningstjänsten i det nordvästra hörnet – vid Snyten och Ängelsberg.

– Vi har byggt ett slaggsystem under hela natten för att kunna vattna där. Intensiteten i sådana här skeende ökar under eftermiddagen, så den värsta delen av dygnet är framför oss.

Lars-Göran Uddholm framföll under presskonferensen att han är hoppfull.

– Jag tror inte att vi ska behöva se ett genombrott. Men om vi gör det så gör vi allt vi kan med alla våra resurser, för att slå tillbaka det.

På plats vid presskonferensen fanns också Christer Larsson, militär insatschef, Maria Ek, från länsledningen i länsstyrelsen i Västmanland, Britt-Inger Fröberg, kommunalråd i Surahammar, samt Walker Thornton, brandexpert.

Walker Thornton kommer från Wisconsin, men är numera bosatt i Sverige. Hans roll i bekämpandet av branden är främst att svara på frågor om branden.

– Den största risken om branden rymmer är förmodligen det nordvästra hörnet. Jag tror att det kommer att hjälpa mycket om vi får mulet väder och regn. Men det har varit torrt sedan juli och vi behöver mycket regn under många dagar.

Samma taktik – flyttad prioritering

Räddningsledningen har samma taktik som tidigare, men har flyttat sin prioritering från den östra sidan till det nordvästra hörnet.

Enligt Lars-Göran Uddholm kommer läget att fortsätta att vara kritiskt tills området får regn.

– Vi har fått lite regn, men kombinerat med ganska kraftig vind så torkar den mängden, ungefär fem millimeter, upp på en dag. Då är det ganska verkningslöst, sa han.

Han berättade att de mest hotade områdena just nu är områdena norr om Gammelby, upp till Ängelsberg.

– Vi verkligen hårdsatsar.

Christer Larsson, militär insatschef, sa att manskap byts klockan tolv på söndag.

– Då får vi en ny bataljon. Vi har mellan 100 och 110 personer i insatsen i området.

Lars-Göran Uddholm menar att mansbytet är viktigt.

– I morgon har vi utvilat folk. De som jobbar här har slitit väldigt hårt och är trötta. Det är hjältar som är där ute. Det är ett varmt klimat med stora risker och de jobbar jättetungt.

”Gör ett jättebra jobb”

Enligt brandexpert Walker Thornton inträffar skogsbränder i den här omfattningen inte särskilt ofta i Sverige, men hela tiden i USA.

– Jag tycker att teamet och alla här gör ett jättebra jobb. De håller branden liten. Det har varit väldigt varmt och eftersom det är så torrt är det svårt att säga att branden är kontrollerad. De gör allt väldigt professionellt. Jag är imponerad, sa han.

Lars-Göran Uddholm beskrev brandområdet som stort och att där finns glödhärdar. Det finns inte så många bränder med öppen låga, men branden finns i markvegetationen och under marken.

– Under eftermiddagen händer det att de flammar upp. Då ökar hastigheten och de kanske kopplar ihop sig flera stycken. Då får vi en brandfront och tar den innan den blir för stor och bred och innan den får för mycket energi. Det går inte att bekämpa den om den är för bred. Den är svårbekämpad om den kommer upp från marken, sa han.

Räddningstjänstens mål är att stänga in branden och göra den så kraftlös att den inte kan ta sig ut. Men Lars-Göran Uddholm menar att den kommer att ligga latent i mark- och undervegetationen.

– Att säga att den är helt släckt tror jag är en fråga om att naturen hjälper till med regn och snö.