Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

3 sätt att duka med lantlig charm

3 sätt att duka med lantlig charm

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-11-13

Finns det något mysigare än en middag för vänner med tända ljus och en riktigt vacker dukning?

Här visar Sara Nilsson Bergman tre rustika, lantliga dukningar med vackra bordsplaceringar att njuta av.

Sara Nilsson Bergman är pysselproffs och äger en inredningsaffär.

Dukning 1: Högtidsmiddag i vitt och linne

Jag gillar den rustika stilen. Det är inte så mycket färg, men stämningsfullt med vitt, brunt, grått och disigt grönt.

Bestickhjärtana är sydda av gamla lakan och har monogrammen kvar. Nu funkar de som bestickpåsar och som servetter.

Till bordsplaceringen har jag använt kronärtskockor. Kronärtskockor är så fina – även när de har torkat. De har den där frostigt gröna färgen som är så vacker. Runt dem har jag lindat etiketter som jag köpt färdiga och textat gästernas namn på.

Varje gäst får också ett eget ljus. De här har jag gjort av gipslindor som jag format kring ett glas och sedan klippt ut ett kronmönster i.

I stället för blomkrukor mitt på bordet har jag lindat in de vanliga tråkiga plastkrukorna i säckväv och lindat ett snöre runt. Enkelt och vackert.

Glasen är handblåsta och förstärker känslan av rustik lantlig miljö tillsammans med de marockanska tallrikarna som också handgjorda och lite ojämna och grova.

Att sätta en spets runt vatten- eller vinkaraffen kan göra mycket – och är så enkelt.

Dukning 2: Middag för två

Mmm, en höstsoppa för två, en älskling eller en vän. Det har en hög mysfaktor.

I stället för blommor pyntar jag med frukt och grönsaker – som man kan äta till maten. Jag tycker om att man kan plocka färska kryddor när man behöver. De är både vackert och användbart.

Tabletterna är kökshanddukar som också fungerar som servetter.

Soppan serverar jag i spillkummar av Cilla Bjertner från Ängelholm. De är fina att servera soppa i även om de har en pip för att hälla med. Och så ett par nybakta bröd vid varje tallrik. Jag lägger ut en kronärtskocka också – det är så fint.

Ljusstakarna gör jag av urkärnade äpplen. Det är lite juligt, men funkar även annars. Och en middag utan levande ljus … Nej, det är inte att tänka på.

Det stora fruktfatet kommer från Portugal. Men tallrikarna är franska – ja, det är faktiskt lite fransk lantkänsla över den här dukningen.

Dukning 3: Loppisdukning

Jag älskar loppis. Det går att göra hur många fynd som helst – men hur ska man få alla prylarna att gå ihop med varandra?

Här gör jag en hel dukning med bara loppisfynd.

Servetterna är egentligen linne-handdukar från en fransk loppis. Jag låter dem hänga ned över bordskanten så att det blir tablett och duk samtidigt.

Jag samlar på porslin. Men det är lite match att hitta tallrikar som går ihop. Här skapar jag en enhet genom att låta några saker vara gemensamma: Alla tallrikarna har vit botten och svart mönster. Att mönstren är olika gör inget. Det här är ett sätt att få enhetlighet i spretande loppisfynd.

Fruktfaten och murgrönan står i tennskålar från Hötorget. Jag gillar att samla saker i mitten av bordet och sedan låta dem breda ut sig mot kanterna.

Besticken gör inte så mycket att de inte är samma. Här har jag lindat in dem i servetten och satt på en eukalyptuskvist med ett fint garnsnöre.

Det här skulle man lätt kunna hitta på en dag på olika loppisar. Och dyrt blir det inte heller. Jag tror att jag har gett en femma styck för tallrikarna, två kronor styck för besticken och kanske 20 till 100 kronor/styck för faten och ljusstakarna.

Följ ämnen i artikeln