Kronan finaste byggnaden i stan

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-16

Punkt SE:s läsare gillar fästningen bäst

Skansen kronan byggdes på 1600-talet för att försvara Göteborg.

Det är inte bara Mick Jagger som gillar det gamla stenhuset. Punkt SE:s läsare håller med – Skansen kronan är Göteborgs vackraste byggnad.

I två veckor har ni läsare läsare kunnat nominera byggnader i Göteborg. Skansen kronan fick flest antal röster – och vinner därmed i kampen om titeln "Göteborgs vackraste byggnad".

– Det är verkligen jätteroligt att göteborgarna gillar Skansen kronan. Kanske beror det på att så många kan se byggnaden och att grönområdet runt omkring är så uppskattat, säger Petra Lindskog, ägare till Skansen kronan Fest & evenemang som sköter driften av huset.

Skansen kronan byggdes i slutet av 1600-talet för att försvara staden. Sen dess har byggnaden fungerat som fästning, fängelse, museum och festlokal.

– Det knackade på dörren mitt under ett bröllop, så jag gick ner för att kolla vem det var. Där utanför stod Mick Jagger och då var det ju lite svårt att stänga, särskilt när brudparets inhyrda band stod och övade på Stones-låtar. Han hade en timme över och ville kolla in huset – och det fick han.

Följ ämnen i artikeln