650 000 civila utan vatten i Mosul
Publicerad 2016-11-30
Striderna om Mosul fortsätter med all kraft.
Efter att en ledning skadats i striderna står nu 650 000 invånare utan vatten.
– Vi står inför en humanitär katastrof, säger Hussam al-Abar som ingår i Ninevehprovinsens råd, enligt TT.
Uppgiften om vattenbristen är ytterligare ett slag mot staden. Den irakiska armén pressar sig fram, från hus till hus och dörr till dörr, i en förödande långsam fart. Några tecken till uppror mot IS, som USA-alliansen hoppats på, har inte setts till.
Istället kommer rapporter om att allt fler civila dör mitt i striderna och klinikerna svämmar över av svårt skadade.
Det kan tid innan vattentillförseln åter fungerar.
– Underhållsarbetarna kan inte komma fram till rörledningen då den ligger i ett område där strider pågår, säger Hussam al-Abar till TT.
Myndigheter kör in ett 70-tal tankbilar med vatten, men det är långt ifrån tillräckligt, uppger han.
Idag, onsdag, håller säkerhetsrådet ett extra möte om situationen i en annan omstridd stad: syriska Aleppo, där regimstyrkor uppbackade av ryskt bombflyg lyckats pressa tillbaka rebellerna i den östra delen. Mötet kallades av Frankrike, som vill se ett stopp på offensiven.
Enligt den ryske FN-ambassadören Vitaly Churkin var dock syftet med mötet att ”leda uppmärksamheten bort från Mosul där situationen, i många aspekter – inklusive humanitära – är mycket mer dramatisk än i Aleppo”.
1. De här deltar i slaget om Mosul
■ 6 000 IS-anhängare finns inne i staden. De står mot:
■ Uppemot 60 000 irakiska trupper, förstärkta med kurdiska peshmerga-soldater.
Dessutom deltar både sunnimuslimska och shiamuslimska miliser, som slåss med den irakiska (shiamuslimska) regeringens välsignelse. Mosul är en sunnimuslimsk stad och därför är de shiamuslimska soldaternas deltagande mycket känsligt. Miliserna har skördat stora framgångar på slagfältet, men har också anklagats för övergrepp på civilbefolkningen i sunnimuslimska områden.
■ Situationen komplicerades ytterligare sedan även turkiska trupper samlats utanför Mosul. Något som väckt protester från den irakiska regeringen. Några shiamiliser har sagt att man kommer strida mot turkarna och "ge dem samma behandling som IS".
2. Så ska slaget gå till
De irakiska och kurdiska trupperna ska först rensa de närliggande byarna från IS-krigare. Anfallet ska ske från söder, norr och öster. Kurderna kommer att stoppa IS-krigare som flyr österut, samt ta hand om flyktingar. De kommer dock inte att gå in i staden. Själva stadskärnan ska tas av de irakiska specialtrupperna, som är tränade av USA, och som tidigare befriat städer som Tikrit och Falluja från IS.
3. Vad händer sedan?
■ Få tvivlar på att IS kommer att besegras. Men vad som händer sedan är en stor anledning till oro. Slaget kommer att utlösa en stor flyktingvåg, med upp till 1 miljon människor.
– Mosul riskerar att bli den största katastrofen på många, många år. Hundratusentals människor kommer att behöva hjälp med vatten, mat, tak över huvudet - allt man kopplar samman med mänskliga katastrofer, säger Bruno Geddo, representant för FN:s flyktingorgan UNHCR, till TT.
■ Många olika grupper har gått ihop för att krossa den gemensamma fienden IS, men frågan är vad som händer när slaget är vunnet? Det irakiska samhället är djupt splittrat efter år av sekteristiskt krig och i Mosul kommer det finnas tungt beväpnade sunni, shia, kurder och kanske även turkar i området. Shiamuslimska milisledare, som stöds av Iran, har gjort problematiska uttalanden före offensiven, som går ut på att slaget är ett led i att krossa sunnimuslimerna. Turkiet har å sin sida krävt att inga shiamuslimska miliser ska delta i Mosul.