Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

Alliansens skröplighet – Löfvens lycka

Stefan Löfven (S) och Jan Björklund (L) i riksdagen. Arkivbild.

Alliansens skröplighet kan bli Stefan Löfvens smala lycka.

För första gången på flera månader ökar stödet för Socialdemokraterna.

I förrgår skakade Alliansen lite överraskande liv i sig själva. Det forna samarbetat har legat i träda sedan i januari då M-ledaren Anna Kinberg Batra gjorde sin famösa helomvändning om Sverigedemokraterna.

Men nu uppträdde de tillsammans och hade kommit överens om att skaka om regeringen i höst. Om finansminister Magdalena Andersson (S) inte avstår från att föreslå tre specifika skattehöjningar kommer Alliansen att väcka misstroendeförklaring mot ett statsråd.

Klent kan man tycka. Alliansen är alltså överens om att sarga regeringen, men inte om vilket statsråd det ska gälla. Det säger en del om hur sprött samarbetet numera är, långt från styrkan före och under regeringsåren.

Men det skrala motståndet spelar statsminister Stefan Löfven (S) i händerna. För första gången sedan i början av april ökar stödet för Socialdemokraterna, med 1,7 procentenheter.

Det beror knappast på deras egna meriter. Regeringen saknar fortfarande styrsel, det är svårt att se linjerna och målet med arbetet. Förhållandet mellan de båda regeringspartierna S och MP måste dessutom beskrivas som svalt.

Under hela året har Alliansen varit större än de tre rödgröna partierna tillsammans. Men nu håller försprånget på att raderas ut. I den här mätningen skiljer det bara 0,6 procentenheter. Blocken är alltså i stort sett jämstora.

Men för att inte bli mindre än de rödgröna måste Alliansen göra mer än att hota regeringen. Det är bara drygt ett år kvar till valet och det gemensamma arbete som måste göras har inte kommit längre än till en inbjudan till Anna Kinberg Batras kök i Nacka.

Ska Alliansen ha en chans att vända trenden måste de kavla upp ärmarna och sätta igång att jobba så snart som möjligt. Att de vann valet 2006 berodde på ett omfattade reformprogram som hängde ihop och som dessutom verkade nytt. Det snyter man inte ur näsan på en kafferast.

En intressant förändring i den här mätningen gäller stödet för Feministiskt initiativ, FI. De fick 3,1 procent av rösterna i förra riksdagsvalet men sedan dess har stödet pendlat mellan en och knappt två procent av väljarna.

Nu påstår plötsligt 2,4 procent att de skulle rösta på FI om det vore val i dag. Jag skulle vilja påstå att partiet lurar i vassen och mycket väl kan ta sig in i riksdagen i valet nästa år.

Miljöpartiet har mer än halverat sitt stöd sedan valet. Vart ska alla dessa väljare ta vägen? För vissa av dem kan Feministiskt initiativ vara ett tilltalande alternativ.

Alliansen minskar med 1,5 procentenheter i den här mätningen. För de rödgröna ökar det med 1,3. Sverigedemokraterna tappar 0,4 procentenheter till 20,4. Det största stödet hade partiet i mars, 22,2 procent.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka här för att läsa mer och gå med!