Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Jurister undersöker krav mot Apotekstjänst

Publicerad 2019-10-22

Nu undersöker jurister skadeståndskraven och bolagets ekonomi. Arkivbild

Materialkrisen har förutom lidande för patienterna också kostat regionerna massor av pengar. I kontraktet med Apotekstjänst finns både vites- och skadeståndsklausuler som juristerna nu räknar på.

– Självklart måste det här få konsekvenser, säger Bechet Barsom (KD), ordförande i varuförsörjningsnämnden till TT.

Kontraktet mellan regionerna och Apotekstjänst innebär ett vite på 40 kronor för varje försenad rad i ordrarna, och dessutom finns skadeståndsklausuler där regionerna kan kräva betalt för exempelvis fördyringar eller andra kostnader då materialet köpts in från annat håll.

Bechet Barsom (KD), ordförande i varuförsörjningsnämnden, säger att den uppkomna situationen med försenade och uteblivna leveranser kommer att få konsekvenser.

– Våra jurister tittar på det nu.

Beloppen okända

Vilka belopp det kommer att handla om kan han inte säga.

– Vi undersöker dokumentationen, vem som beställt vad, vad som har levererats och varför det blivit fel.

Men frågan är vad som händer om vitena och skadestånden springer iväg till stora miljonbelopp. Apotekstjänst anbud för leveransverksamheten för regionerna ligger på cirka 46 miljoner kronor per år.

Bolaget hade en omsättning på cirka 750 miljoner kronor för det brutna räkenskapsåret 2018, och resultatet efter finansnetto låg på knappa 53 miljoner kronor, men resultatet för året hamnade på minus 87 miljoner kronor. Då fanns dock inte leveranserna av sjukvårdsartiklarna med i bolagets verksamhet.

Efter det har bolaget tagit över distributionen från den tidigare leverantören. Enligt vad bolaget själva uppgett skriftligt på hemsidan har kraftiga förstärkningar gjorts under oktober, och verksamheten har utökats till treskift.

Fokus på leveranserna

TT: Vad händer med bolaget om ni kräver in viten och skadestånd?

– Det är svårt att uttala sig om. Våra jurister tittar på det, och kollar också bolagets ekonomi, säger Bechet Barsom.

TT: Vad händer om bolaget inte klarar vites- och skadeståndskraven?

– Då får man kolla vilka konsekvenser det skulle få. Just nu har vi fokus på leveranserna, sedan får vi titta på det andra.

Men regionerna kan inte strunta i att kräva in pengarna, understryker han.

– Det är därför vi har ett avtal. Självklart måste det här få konsekvenser, säger Bechet Barsom.

Apotekstjänst vill inte prata om vad som skulle hända om bolaget måste betala viten och skadestånd.

– Det kan vi inte kommentera. Det är något vi får ta senare. Det affärsmässiga ligger utanför det här, nu har vi fokus på leveranserna, säger företagets presstalesperson Eric Aronson.