Polsk prideparad under stort polispådrag

TT-AFP-Reuters

Publicerad 2019-09-28

Hundratals kravallpoliser skyddade hundratals personer i prideparaden i Lublin, i sydöstra Polen.

En prideparad som marscherade genom den polska staden Lublin kunde med omfattande polisskydd hålla undan för en massiv motdemonstration.

Insatserna höjs när hbtq-personers rättigheter seglar upp som en stor valfråga.

Runt 400 personer deltog i lördagens demonstration – eskorterade och omringade av nästan lika många poliser med hjälmar och sköldar, med spanande helikoptrar i luften. Organisatörerna vittnade om dödshot inför evenemanget och de lokala myndigheterna försökte stoppa det helt med hänvisning till säkerheten, men fick nej från en domstol.

Längs vägen möttes de av en folkmassa med motdemonstranter, bland dem såväl högerextremister som konservativa katoliker, som blockerade vägen. I sammandrabbningar kastades det flaskor och ägg, varpå polisen svarade med vattenkanoner och tårgas för att skingra och hålla folkmassan på avstånd.

Inför valet om två veckor har det nationalistiska regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS) tagit strid mot vad det kallar "hbtq-ideologin", som partiet beskriver som ett utländskt påhitt som syftar till att underminera polska traditioner. Partiet har en klar ledning i opinionsmätningarna, med runt 40 procents stöd, och det är särskilt starkt i sydöstra Polen där Lublin ligger.

Det har också starka kopplingar till den katolska kyrkan, som har ett starkt inflytande i Polen. Ärkebiskopen Marek Jedraszewski har bland annat sagt att en "regnbågspest" sprider sig i landet.

Minst 30 motdemonstranter greps av polis vid prideparaden i Lublin.

ANNONS