Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Ukraina-order: Evakuering vid nordöstra fronten

TT-AFP

Publicerad 2024-01-16

En man står framför ett skolbibliotek som blivit förstört av rysk beskjutning i Kupiansk. Trots hårda strider vägra många invånare att lämna – nu uppmanar lokala myndigheter till evakuering. Arkivbild.

Ukrainska myndigheter beordrar nu över 3 000 människor nära fronten att evakuera med tanke på säkerhetsläget. Samtidigt fortsätter drönarattackerna och flera personer har skadats.

Myndigheterna i Charkiv i nordöstra Ukraina beordrar invånarna i över 20 byar nära fronten att evakuera, rapporterar AFP.

”Med tanke på säkerhetsläget inför vi obligatorisk evakuering av befolkningen från samhällena Kindrasjivska och Kurylivska i Kupiansk”, skriver Charkivs guvernör Oleg Synegubov på sociala medier.

Enligt guvernören kommer evakueringen påverka 3 043 personer inklusive 279 barn.

Ryska styrkor har tryckt på för att ta över staden Kupiansk som är en viktig järnvägsknut i landet. Innan kriget hade staden en befolkning på omkring 30 000 människor.

Ukraina beordrar återkommande civila att evakuera från byar och städer som är under rysk attack.

Under tisdagen har tre personer skadats efter att Ryssland har bombat staden New York i östra Ukraina.

– Tre personer är än så länge skadade. Ytterligare fem personer befinner sig troligtvis under husspillror. Sex stycken trevåningshus och fem privata hem har förstörts, säger inrikesministern.

Under dagen har det även skett drönarattacker mot Ryssland, rapporterar AFP. En sexårig flicka har skadats i den ryska gränsstaden Voronezj, i vad Ryssland hävdar är en ukrainsk drönarattack.

Bilder från Voronezj-guvernören Alexander Gusev visade ett svärtat bostadshus, där barnet skadats av fragment av en drönare som sköts ner.

Tidigare denna månad erkände Ryssland att de av misstag hade bombat Voronezj, men betonade att det inte fanns några offer.