Stor förödelse i spåren av Sven

Publicerad 2013-12-07

Sven har dragit vidare – men förödelsen efter stormen är massiv.

Kraftig vind och extrema vattennivåer har gjort att värden för miljoner har förstörts.

I Landskrona försvann det anrika badhuset ut i havet.

Det är dagen efter och tid att i alla fall börja försöka summera förödelsen i spåren av Sven. Totalt beräknas sju personer ha dött i ovädret eller i olyckor orsakade av det, men även de materiella skadorna verkar ha blivit stora.

Lokalt stormade Sven in över Sverige i högre vindhastigheter än stormen Gudrun 2005.

Vid Nordkoster utanför Strömstad noterades orkanvindar på 37 meter per sekund. Vid Väderöarna några mil söderut uppmättes vindar på hela 40 meter per sekund.

Havsvatten på trottoarerna

Men trots att stormen var kraftigast på Västkusten är det västra Skåne som verkar ha tagit störst skada. Framför allt på grund av de extrema vattenivåerna som Sven förde med sig. Många skånska husägare får ägna dagen åt att ringa sina försäkringsbolag och jaga vattenpumpar.

Inne i Helsingborg krossade en jättevåg fönstret på en restaurang och sköljde bort julbordet.

I centrala Malmö rann det havsvatten på trottoarerna. Enligt Torbjörn Anderson, ansvarig för Malmös broar, kan havsnivån ha stigit över två meter.

I Råå, söder om Helsingborg, placerades sandsäckar ut för att rädda husen.

I Landskrona rasade det anrika kallbadhuset. Tidigt på fredagsmorgonen hade bryggan som leder till badhuset flutit i väg – och några timmar senare försvann hela huset.

Byggnaden hade precis blivit färdiguppbyggd efter att ha förstörts i en storm 2011.

– Vi har arbetat i två år. Fyra man, fyra timmar om dagen. Det är sorgligt. Man tänker på allt arbete vi lagt ner, säger Leif Norbeck, ordförande i föreningen Doppingarna, till Helsingborgs Dagblad.

50 000 strömlösa

Den kraftiga vinden ledde till mängder av fallna träd, vilket i sin tur orsakade mängder av strömavbrott. Som mest var cirka 50 000 hushåll utan el. På lördagsmorgonen hade siffran dock sjunkit till knappt 6 000.

Framför allt var det abonnenter i Skåne, Halland och Västra Götaland som fortfarande var strömlösa. Fortum hade flest avbrott följt av Eon. Hos statliga Vattenfall saknade bara 132 kunder el, enligt TT.

All tågtrafik i Skåne ställdes in

Även trafikmässigt var det södra Sverige som drabbades hårdast. I Skåne stängdes all tågtrafik av under fredagen och till slut ställdes även ersättningsbussarna in.

Förhoppningen är att tågtrafiken i Skåne ska komma i gång igen under dagen, men sträckan Malmö–Ystad–Simrishamn beräknas inte öppna förrän på måndag, skriver TT. Ytterligare berörda sträckor är Halmstad–Helsingborg, Nässjö–Hultsfred, Oskarshamn–Hultsfred och Kalmar–Linköping. Det är oklart när de kommer att öppna igen.

Grävt ner elförsörjning

Trots de hårda vindarna och höga vattennivåerna är Martin Hedberg, chefsmeteorolog på Klart.se, övertygad om att Sven inte lämnade efter sig lika mycket förödelse som Gudrun 2005.

– Samhällsfunktioner och myndigheter har blivit bättre på att göra vad man kan för att minska skadeverkningarna.

– Förr skickade man iväg tåg och då blev folk sittande i skogen. Nu resonerar man att det är bättre att man ställer in det i stället. Sedan Gudrun har man också grävt ner väldigt mycket elförsörjning. Så det är inte alls lika många familjer som drabbas.

ANNONS