Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

”Abortlagarna i Sverige är extrema”

Publicerad 2014-04-25

Anti-abortlobbyisten Grégor Puppinck

STRASBOURG. Abortmotståndet i EU ökar.

Aftonbladet möter anti-abortlobbyisten Grégor Puppinck i Strasbourg, som samlat miljoner underskrifter mot abort.

– Sverige är extremt. Jag är övertygad om att Sverige kommer behöva förändra sina lagar, säger han.

Vinröda sammetsgardiner, ett stort mötesbord i mahogny och ljuskrona i taket. De höga fönstren mot floden L'Ill flankeras av franska trikoloren och EU-flaggan.

Kontoret i centrala Strasbourg tillhör European centre for law and justice, en av lobbyorganisationerna som jobbar hårt mot abort.

Miljoner underskrifter

Generaldirektör Grégor Puppinck ler, skakar hand och börjar berätta om den gigantiska namninsamlingen One of us, ett EU-medborgarinitiativ, som han ansvarar för. 1,9 miljoner har skrivit under.

– Det är vad vi samlade in på bara tre månader. Vi kunde lätt ha fått över fem miljoner om vi inte hade haft tekniska problem i början.

Initiativet handlar om att stoppa EU:s bistånd som går till frågor om sexuell och reproduktiv hälsa, SRHR, där tillgång till säkra aborter förespråkas. Det är ett symboliskt delmål.

– Abort är en nationell fråga och medborgarinitiativ kan bara ta upp frågor där EU har beslutanderätt. Men det här är ett vittnesmål om att miljoner medborgare vill slå fast att allt liv börjar vid befruktningen, säger Puppinck och fortsätter:

– Abort är ett socialt problem inte bara för de ofödda, utan även för mammorna och de anhöriga. Vi bör fokusera på att göra det möjligt för mammor att behålla barnen.

"Kvinnor gråter"

Grégor Puppinck vill hålla fram exempel. En våldtagen kvinna som valde att föda sitt barn och adoptera bort det.

– Hennes dotter, resultatet av våldtäkten, är i dag advokat, en mycket fin kvinna som är glad över att leva. Den biologiska modern fick nyligen träffa sin dotter och kan nu se att hennes beslut var rätt.

Efter vårt möte ska han till parlamentet för ett möte. Han är ofta i parlamentet, inbjuden som expert och talare. På frågan om han någonsin lyckats omvända en abortförespråkare, lutar han sig framåt med fast blick.

– Många kvinnor som gjort abort verkar tuffa till en början. Men i slutet av ett samtal gråter de ofta.

Enligt Puppinck får han betala ett högt personligt pris för sitt engagemang.

– Jag får utstå mycket offentligt hat och hån. Vissa parlamentsledamöter har blivit helt galna av initiativet och gjort allt för att försöka blockera det.

Abortmotståndet i Europa ökar och flera länder har senaste tiden röstat igenom mer restriktiva lagar. I Spanien röstade regeringen i december igenom ett förslag om att förbjuda abort.

Jämför med mord

Puppinck ser positivt på utvecklingen.

– Det är en kombination av ökad medvetenhet om vetenskapen. Att ett 10-veckorsfoster har ögon, öron och allt, och en nedgång av 1970-talets ideologier. Man tycker helt enkelt inte längre att abort är en bra sak.

I vissa fall jämför han abort med mord.

– I Sverige finns exempel på sena aborter där barn fötts levande och låtits dö. Det är infanticid. Sverige har en extrem lag och är det enda landet som tillåter könsselekterande abort. Jag är övertygad om att Sverige kommer behöva förändra sina lagar.

Enligt Puppinck kommer "mänskligheten till slut inse" att abort är fel.

– Det tog ett par hundra år av kamp innan slaveriet förbjöds. Det här kommer också ta tid, men det är en logisk följd av en större medvetenhet.

Om inte kommissionen blockerar medborgarinitiativet kommer en hearing hållas i parlamentet den 28 maj.

– Lyssnar de inte på oss undergräver de hela den demokratiska apparaten i EU, säger Puppinck.

3 000 svenska underskrifter

I Sverige har endast drygt 3 000 personer skrivit under.

Benedicta Lindberg är generalsekreterare för Respekt, en "katolsk organisation för livet", som jobbat med den svenska namninsamlingen.

– Det har delvis berott på hårda krav om vad man ska skriva in i formulären, till exempel personnummer som alla inte vill uppge. Det var dessutom en abstrakt fråga som inte var så enkel som bara "mot abort". Det var dessutom relativt kort tid vi hade på oss och vi är en liten organisation.

Ulrika Karlsson (M) ordförande i riksdagens tvärpolitiska SRHR-nätverk

– Det är oroväckande. One of us driver ju att man ska begränsa biståndsfrågor som rör SRHR-frågor. Men det är uppenbart att de vill trycka på om att begränsa abort.

Karlsson tar upp Spanien som det värsta aktuella exemplet.

– Det här handlar om mänskliga rättigheter och rätten att bestämma över sin egen kropp. Det är ett väldigt svårt beslut och inte något som är upp till oss politiker att bestämma. Det måste ligga i händerna på en familj, och ytterst till kvinnan.