Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Anklagas för att ha stulit flera ton choklad

Publicerad 2013-11-21

Tio lastpallar med över sex ton choklad var på väg att fraktas ut ur industriområdet i Upplands Väsby – då slog polisen till.

En 48-årig lagerarbetare tros vara hjärnan bakom chokladkuppen mot Mondeléz, som kan ha pågått i flera år.

– Jag är icke skyldig, säger han själv.

Under lång tid oroades de ansvariga på Marabouägaren Kraft Food, nu Mondeléz, över att lastpallar med 200 gram stora chokladkakor försvann.

Bara under 2011 försvann omkring 84 pallar med choklad från lokalerna i Upplands Väsby, uppger företaget i en polisanmälan.

84 pallar, med över 53 ton choklad, värda sammanlagt 4,5 miljoner kronor.

Efter att ha pratat med polisen fick de rådet att anlita ett säkerhetsföretag, som placerade ut gps-sändare på de lastpallar man misstänkte hade använts för att flytta stöldgods.

Då gjordes upptäckten.

Halv miljon

En tidig morgon, vid sextiden, den 30 maj förra året flyttades plötsligt lastpallarna. Chokladen som var lastad på dem hade inte någon etikett.

De lastades in i en lastbil som sedan lämnade industriområdet. I höjd med Spånga stoppade polisen lastbilen och grep föraren.

I lasten fanns tio pallar med chokladkakor, som i chokladfabriken hade registrerats som raderade.

Alla var 200 gram stora och av märket Marabou.

Populära chokladkakor som Marabou Helnöt, Marabou Schweizernöt och Marabou Daim var inplastade på hög, och bara några av produkterna i det sammanlagt 6,4 ton tunga stöldgodset.

Tillsammans var de enligt åklagaren värda en halv miljon, 544 000 kronor.

Ertappats tidigare

En 48-årig man som var anställd på lagret misstänktes tidigt för inblandning. Dels för att han var en av de som jobbade den tidiga morgonen den 30 maj, men också för sitt beteende, uppger en kollega i förhör. Han hade länge misstänkt den 48-årige mannen för de försvunna lastpallarna.

– Han ska alltid göra saker och ting på sitt sätt, även om det inte följer regler eller föreskrifter, säger kollegan i förhör.

Kollegan hade ertappat 48-åringen med lastpallar som kommit bort och inte var etiketterade tidigare, och då fått svaret att 48-åringen skulle ”fixa dem” senare.

”Icke skyldig”

Det var också 48-åringen som hade ansvar för att beställa transporter för choklad som skulle kasseras, men de transporterna innehöll sällan 200-gramskakor, eftersom sådana säljer bra i butiker. Därför var det konstigt att det just var 200-gramskakor som försvunnit, resonerar han i förhöret.

Men 48-åringen nekar till brott.

– Jag är icke skyldig, säger han när Aftonbladet når honom.

Under fredagen inleds rättegången mot honom i Attunda tingsrätt. Han misstänks för grov stöld.

Hans advokat Max Ahlgren kallar åtalet för ”ren ryktesspridning”.

– Han kan inte svara för vem som har tagit något som tagits. Det är inte han som har gjort det.

Vittnesmål och telefonsamtal

Även lastbilsföraren är misstänkt för grov stöld, alternativt medhjälp till grov stöld. Han nekar också till brott.

– Jag har utfört mitt vanliga jobb som jag har gjort i 27 år. Jag har blivit beställd att hämta grejer och inte utfört annat än det jag gör dagligen, säger den 51-årige mannen.

Åklagaren har förutom vittnesmål från anställda på Mondeléz också teknisk bevisning som telefonsamtal mellan de båda misstänkta.

Målsägaren, företaget Mondeléz, vill inte säga något om det hela innan rättegången är avslutad.

– Jag vill vid den här tidpunkten inte kommentera rättssaken, på grund av sekretesshänsyn, säger Celin Huseby, nordisk kommunikationschef.