Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

USA förhandlar med talibanerna

Publicerad 2011-06-19

USA:s försvarsminister Robert Gates.

USA och andra länder har påbörjat samtal med Afghanistans talibaner.

Samtalen är det första tecknet på politiska förhandlingar efter snart tio års krig.

Talibanledaren mulla Omar.

USA:s försvarsminister Robert Gates bekräftade på söndagen att preliminära samtal hållits med Afghanistans talibaner, den grupp islamister som lett upproret sedan invasionen 2001. Samtalen bekräftades av Afghanistans president Hamid Karzai i lördags.

– Vi har sökt upp dem. Jag skulle säga att kontakterna som tagits är väldigt preliminära. Min egen åsikt är att samtalen sannolikt inte kommer att kunna leda till några väsentliga framsteg förrän i vinter, säger Gates till AP.

Robert Gates menar också att talibanerna än så länge är för segervissa för att ge vika.
– Jag tror att talibanerna måste känna av de militära påtryckningarna mer, och börja tro att de inte kan vinna innan de är villiga att ha mer seriösa samtal, sade Gates.

Tidigt stadium

Han underströk att man måste ta reda på "vilka som egentligen representerar talibanerna" innan man ger sig in i förhandlingar med parter som säger sig representera talibanledaren mulla Omar.

Trots att samtalen är på ett tidigt stadium stärker de förhoppningarna om att en politisk lösning ska utarbetas innan de utländska styrkorna lämnar Afghanistan 2014.

al-Qaida försvagat

I dag finns 130 000 utländska soldater i landet. Enligt New York Times har attacker med förarlösa plan och hemliga operationer försvagat al-Qaida i Afghanistan, vilket öppnar möjligheten för Vita huset att dra tillbaka trupperna snabbare än planerat.

Enligt tidningen har 20 av al-Qaidas 30 framträdande ledare i regionen dödats under det senaste året.