Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

Ahlenius: FN-chefen ”en nolla”

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-01-23

”Ban Ki-Moon kan förgöra hela FN”

En nolla till chef som kan förgöra hela FN.

Tidigare chefen för FN:s revision Inga-Britt Ahlenius är svidande kritisk mot generalsekreteraren Ban Ki-Moon.

Inga-Britt Ahlenius.

Hon tycker att hennes kritiska rapport ignorerats – och hävdar att generalsekreterarens kontor svarat med smutskastning.

Inga-Britt Ahlenius lämnade jobbet som chef för FN:s interna revision OIOS i augusti i fjol efter fem år som en av världsorganisationens högsta ledare. Hon lämnade efter sig en 50-sidig intern granskning av hur FN fungerar under sydkoreanen Ban Ki-Moons ledning.

Rapporten, daterad 14 juli, hade explosiv kraft.

Samtycke

Den kritik många FN-medarbetare och diplomater uttryckt i tysthet formulerades i rapporten, som vann snabb cirkulation – inte minst bland kritiska kongressledamöter i USA.

Ahlenius, som nu återvänt hem till Stockholm, när en förhoppning om att kritiken ska bana väg för att FN inte åter väljer en "inkompetent" ledare.

Hon säger att hennes rapport var ett försök att "granska urvalsprocessen och se hur det var möjligt att man fick en nolla".

Vakuum

Ahlenius, som tidigare varit chef för Riksrevisionsverket och har lett FN-granskningen av verksamheten i Kosovo, jämför FN:s generalsekreterare med en generaldirektör som måste kunna leda organisationen internt.

– Han har inte axlat manteln som chefsadministratör. Ban Ki-Moon ser sig som jämställd med ett statsöverhuvud, säger hon och konstaterar att FN-chefen mest ägnar sig åt ceremoniella uppgifter.

– Det råder ett komplett vakuum i ledarskapet. Han beträder röda mattan och läser tal som andra skrivit.

Enligt Ahlenius omger sig Ban också med en egen inre cirkel av rådgivare och jasägare som hon beskriver som "en koreansk komfortzon". Många nyckelpersoner tvingades vid hans tillträde lämna FN-sekretariatet på 38:e våningen i högkvarteret i New York.

Vill ha svag chef

Men kritiken riktas även mot säkerhetsrådets fem permanenta medlemmar: USA, Kina, Ryssland, Storbritannien och Frankrike, som utser generalsekreteraren. De vill inte se en bestämd och oberoende FN-chef.

– En stark ledare är en reducering av deras möjlighet att styra och ställa i världen, säger Ahlenius.

Efter publiceringen säger sig Ahlenius ha varnats av diplomatkolleger för att FN-sekretariatet skulle försöka svärta ned hennes anseende. Ett sådant brev, på FN:s brevpapper, kom sedan från Bans närmaste rådgivare Vijay Nambiar, säger hon.

Generalsekreterarens mandat går ut i år, och redan i vår ska säkerhetsrådet börja diskutera om han ska fortsätta i fem år till.

– Hans framtid hänger på amerikanerna, tror Ahlenius.

TT