Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Så får du 2,0 på högskoleprovet

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-10-11

Här är de bästa tipsen

Dåliga gymnasiebetyg?

Misströsta inte. Den 23 oktober får du en andra chans.

– Det bästa av allt är att man kan träna sig till att bli bra på högskoleprovet, säger experten Nils Holmegaard.

Högskoleprovet fortsätter att växa. Drygt 50 000 personer har anmält sig till provet, 3 000 personer fler än förra året.

– Antalet anmälningar ökar fortfarande, men vi kan se en viss avmattning. Det beror på att ungdomskullarna som lämnar gymnasieskolan nu börjar minska. Samtidigt bidrar konjunkturläget till att intresset för högskoleprovet är fortsatt stort, säger Tuula Kuosmanen, chef för antagningsverksamheten på VHS i ett pressmeddelande.

Träna dig till toppresultat

Nils Holmegaard har tillsammans med sin bror Lukas skrivit boken ”Den kompletta guiden till högskoleprovet". Nu ger han sina bästa tips för hur du ska lyckas på provet.

– Det bästa med högskoleprovet är att det är ett kunskapsprov där man kan träna sig till toppresultat. Det kanske vanligaste misstaget folk gör är att de inte förbereder sig tillräckligt. Många tror att bra resultat i skolan räcker för att prestera på högskoleprovet, säger han.

Enligt Holmegaard är den bästa taktiken för att lyckas att göra gamla prov , gärna under tidspress. Om du börjar förbereda dig så sent som en vecka innan bör du fokusera på delarna som är enklast att läsa in under kort tid.

”Var positiv”

– Börjar du plugga nu skulle jag fokusera på mattedelarna. Där kan du ganska snabbt utöka dina kunskaper som ger dig många poäng. Ord-delarna är inte lika lätta. Det är svårt att läsa sig till ett bättre ordförråd på en vecka, säger han.

Det finns dock några enkla knep för de som vill maximera sina poäng på orddelarna. Grekiska ord må låta svårt. Men om du lär dig 30-50 stycken kan du känna igen många av de svenska orden som dyker upp på provet.

– Det viktigaste är dock att vara positiv och förberedda sig noggrant. Det här är inte ett talangtest. Nästan alla kan träna sig till toppresultat, säger Holmegaard.