Försvarsmakten: Så stupade svenskarna

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-03-25

Svenska officerarna Johan Palmlöv och Gunnar Andersson sköts av en ensam gärningsman – och var ännu vid liv när de blev upphämtade i sjuktransporten.

Vid en presskonferens i dag bekräftas det som Aftonbladet tidigare avslöjat:

– Vi har sagt att vi inte kan utesluta att det har blivit vådaskott från svensk personal, säger arméinspektör Berndt Grundevik.

Vid en presskonferens i dag på Högkvarteret i Stockholm redovisade Försvarsmakten vad som hände när de svenska officerarna samt den lokalanställde tolken Mohammad Shahab dödades väster om Mazar-e-Sharif, nära byn Gurgi Tepa, i Afghanistan den 7 februari i år.

”Ren avrättning”

– Attentatet är att likna vid en ren avrättning. Från fem meters håll öppnade gärningsmannen eld med en kulspruta mot de tre, de hade ingen möjlighet att försvara sig eller ta skydd, säger arméinspektör Berndt Grundevik vid presskonferensen.

Han understryker att det var en gärningsman som dödade de tre, men säger också att det inte går att utesluta att det funnits med vådaskott i bilden. Något som Aftonbladet tidigare har avslöjat.

– Vi har sagt att vi inte kan utesluta att det har blivit vådaskott från svensk personal, säger han.

Sköt med kulspruta

Attacken inträffade när plutonen, som leddes av kapten Palmlöv och löjtnant Andersson, oanmält besökte den afghanska vägpolisen vid byn Gurgi Tepa.

Vid checkpointen fanns fyra personer som tillhörde vägpolisen, samt en femte man – gärningsmannen.

Klockan 14.25 lokal tid började svenskarna samtala via tolk med den ställföreträdande chefen för checkpointen. Strax efteråt öppnar gärningsmannen eld.

– Han var klädd i lånad polisuniform och beväpnad med en PKM kulspruta. Han hade därutöver en AK 47 på ryggen och han bar detta under jackan, säger Berndt Grundevik.

– Plötsligt öppnar han eld med kulsprutan och avlossar två skottsalvor i åtta till tio sekunder. Tolken och svenskarna blev träffade och föll till marken.

Svenskar besvarade elden

Grundevik säger att svenska soldater öppnade eld mot gärningsmannen för att hindra en massaker. När gärningsmannen föll tappade han sin kulspruta.

Han reste sig upp och sprang längs långsidan av checkpointen. Svenska soldater sköt mot honom tills han föll och blev liggande.

– Det exakta händelseförloppet kommer vi inte redovisa ytterligare. Innan gärningsmannen öppnade eld försvann den ställföreträdande polischefen, den svenskarna talat med. Han är fortfarande efterspanad av afghanska myndigheter, säger Berndt Grundevik.

En helikopter beställdes 20 minuter efter attentatet, men avbeställdes efter att gruppen beslutat att frakta Palmlöv och Andersson landvägen till sjukhus.

– Man bedömde att det skulle gå fortare att köra med bil in, säger Berndt Grundevik.

Transporten körde fast

Enligt Grundevik var tolken död, men de två svenska soldaterna visade livstecken när transporten inleddes.

– Det fanns svaga livstecken inledningsvis, säger han.

En av bilarna körde fast och vägen blockerades.

Helikoptern beställdes på nytt, och i den fraktades den döde tolken samt en soldat som skjutits i fötterna. Palmlöv och Andersson lastades över till ett annat fordon.

Helikoptern kom till sjukhuset två timmar och 20 minuter efter attacken. Fordonet med officerarna anlände, enligt försvaret, fem minuter tidigare.

På sjukhuset dödförklarades de svenska soldaterna av en svensk läkare.

– Läkare på sjukhuset konstraterade att även om vårdinsatser satts in direkt efter attentatet hade deras liv inte gått att rädda, säger Berndt Grundevik.