Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Leopold

Skolelever gick hem i protest

Uppdaterad 2015-05-29 | Publicerad 2015-05-28

Elever på en högstadieskola gick hem.

I protest mot att kvinnliga lärare tvingas bort.

– Lärarna satt och grät i dag, säger eleven Ebba, 16, till Aftonbladet.

På en skola i Kronoberg rådde upprorsstämning på torsdagen. Enligt strejkande elever som Aftonbladet varit i kontakt med gick många av skolans runt 150 elever hem efter lunch, som en protest mot skolans rektor.

Ett sms skickades runt bland eleverna och uppmanade till strejk.

– Hela skolan strejkade från de sista lektionerna för att vi ville protestera mot den nya rektorn. Nu har han sparkat lärare, och det är de bästa lärarna vi haft, säger eleven Ebba.

Enligt Lärarförbundet handlar det om fyra lärare som ska omplaceras, efter att ha jobbat på skolan i många år.

"Lyssnade inte på oss"

Ebba berättar att stämningen var mycket låg på skolan. En orsak bakom elevstrejken är att två populära kvinnliga lärare tvingas bort från skolan. De ska ha fått beskedet på morgonen.

– Lärarna satt och grät i dag, man såg direkt att något var fel. Han lyssnade inte på oss och då var det här det enda vi kunde göra. Det var i dag det här tog knäcken på både lärarna och eleverna, säger Ebba.

Eleverna anklagar rektorn för att vara kvinnofientlig.

– Jag tycker att protesterna är obefogade. Det har inte att göra med om man är man eller kvinna, utan om kompetens. Men i det här fallet var det kvinnliga lärare, säger rektorn Armend Aliu.

Rektorn uppskattar det till att hälften av skolans elever gick hem. Enligt uppgifter ska också flera lärare ha hotat med att säga upp sig i protest.

– Det stämmer inte. Jag har inte fått några hot, säger Aliu.

Många elever protesterar mot dig. Är det verkligen helt obefogat?

– Ja, det menar jag.

”Är olovlig frånvaro”

Skolprotesterna bekräftas av barn- och utbildningsförvaltningens chef Anders Käll. Men han säger att det inte stämmer att lärare har fått sparken.

– Jag är på skolan nu. Vi för en dialog med två lärare om att byta skola till nästa år, för att vi har övertalighet. Det har blivit en kraftig reaktion på detta så att en del elever åkt hem. Det är olovlig frånvaro och deras föräldrar kommer att bli kontaktade. Det är tråkigt om några uppviglat till det här, säger han.

Har lärare hotat med att säga upp sig?

– Jag har inte fått in en enda uppsägning. Och det har inte rektorn heller, säger Anders Käll.

Har du fortfarande förtroende för rektorn?

– Ja, jag har förtroende för rektorn.

Vad händer nu?

– Jag utgår ifrån att eleverna kommer till skolan i morgon.

Stoppade fjällresa

Aftonbladet har varit i kontakt med elevers föräldrar, som stöttar sina barns i protester. Missnöjet ska ha börjat gro redan när den traditionella skolresan till Idre nyligen stoppades av skolledningen.

– Man har sparat ihop pengar i klasserna för att åka. Men vi kan inte tillåta det längre på grund av skollagen, man kan inte avvika från skolan i en vecka, säger Anders Käll.

Enligt föräldrar brukar resan ta upp fem skoldagar, men eleverna får ta skolarbetet med sig till fjällen.

– Det är många föräldrar som hämtat sina barn i skolan i dag och jag förstår att eleverna visar sitt missnöje på detta sätt. Resan är en morot under hela högstadiet och de börjar samla pengar redan i sjuan, säger en mamma.

Följ ämnen i artikeln