Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Henrietta, Henrika

Wetterstrand: Mona har rätt egenskaper

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-30

Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand chattade med Aftonbladets läsare

Miljöpartiets förre språkrör Birger Schlaug (MP) vill se Maria Wetterstrand (MP) som statsministerkandidat.

Men det vill inte Maria Wetterstrand, avslöjade hon i Aftonbladets och Svenska Dagbladets "Korseld".

För Aftonbladets chattare förklarar hon varför.

Moderator säger: Hej och välkomna till chatten med Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand. Nu kör vi igång!
Maria Wetterstrand säger: Hej!
Ziggy säger: Hej! Tack för att du finns Maria! Sverige behöver dig! Vad säger du om Birger Schlaugs uttalande om dig som stadsministerkandidat?
Maria Wetterstrand säger: Jag tycker nog det är rimligare att det stora partiet på den rödgröna sidan tar hand om statsministrandet.
Mattias säger: Hej Maria, Vilka frågor vill miljöpartiet lyfta över på EU-parlamentsnivå ifrån rikspolitiken idag?
Maria Wetterstrand säger: Vi vill ge EU mer makt på miljöområdet när det gäller gränsöverskridande miljöproblem, som klimatet. Till viss del kan vi tänka oss också övergripande minimiregler för mänskliga rättigheter. I övrigt vill vi minska EU:s makt.
Sigfrid säger: Biltullar. Succé, eller?
Maria Wetterstrand säger: Succé, fast pengar borde gå till att förbättra kollektivtrafiken. Vi i Stockholm behöver minska vårt bilåkande för att rädda miljön och klimatet.
Mattias säger: Upphovsrätt och integritetsfrågor är ju otroligt globala frågor, vilken nivå tycker ni att dessa frågor ska hanteras på?
Maria Wetterstrand säger: Jag tycker inte det hittills blivit särskilt bra när EU lagt sin näsa i blöt. Vi är emot att nöjesindustrin ska ha rätt att spana på oss medborgare, liksom vi är emot att staten ska spana på oss som med FRA-lagen. Här jobbar vi på alla politiska nivåer där dessa frågor dyker upp och vi står för integritet och rättssäkerhet.
Curry säger: Hej Maria! Vem skulle bli den bästa statsministern i en rödgrön regerin och varför? Vill höra din konkreta uppfattning om vilka egenskaper som behövs hos den personen för oppositionen ska kunna inna över alliansen.
Maria Wetterstrand säger: Politisk erfarenhet, kunskap, vara bra på att lyssna, men samtidigt bra på att fatta beslut när det väl gäller. Det är bra egenskaper. Folks förtroende är också viktigt. Jag har gott hopp om att Mona kan fixa alla dessa saker.
karin säger: Vilken minister skulle du helst bli i en regering?
Maria Wetterstrand säger: Jag svarar tyvärr inte på den frågan eftersom det är rubriker jag inte vill se om mig själv i tidningen. Typ "Maria utropar sig till humpe-dumpe-minister redan nu" o s v.
Kalleman säger: Är det inte dags att skrota "språkrören"? Vill du verkligen inte, egentligen, bli ensam partiledare... ;-)
Maria Wetterstrand säger: Nej, jag vill verkligen inte vara ensam. Tänk vad skönt jag har haft som kunnat ta föräldraledigt och lämpa över allt ansvar på Peter. För att inte tala om fördelen med att kunna vara på två ställen samtidigt.
Fredrik säger: Hej Maria. Vad anser du om euron som nationell valuta?
Maria Wetterstrand säger: Osmart och dåligt för ekonomin, men säkert praktiskt på många sätt för mig som reser mycket till Finland. Jag tänker dock mer på andra än mig själv, så jag säger nej :-)
Urgup säger: Hej Maria! Jag fyller 18år idag och ska gå och festa med några vänner om en halvtimme så jag kommer antagligen inte att vara här när du svarar men kommer att kolla igenom alla svar. Kan du övertyga mig om varför jag ska rösta på just miljöpartiet och inte vänstern eller folkpartiet?
Maria Wetterstrand säger: Det är bara Miljöpartiet som har miljöfrågorna, mänsklighetens överlevnadsfrågor, som grund i politiken. Dessutom förespråkar vi individuell frihet på ett helt annat sätt än vänster, och samhällsansvar för välfärden på ett helt annat sätt än Folkpartiet.
Fredrik säger: Hej Maria! Vilka satsningar är ni i MP beredda på att göra efter nästa val om ni vinner med s+v. Då tänker jag framförallt på vindkraft och utveckling av hybridbilar. Finns budgeten att satsa? Vänligen Fredrik
Maria Wetterstrand säger: Vindkraften finns ett bra system för med gröna elcertifikat som gör att alla som använder el bidrar till att stödja utveckling av förnybar energi. Dessutom behövs statliga satsningar på havsbaserad vindkraft, jag tror det lönar sig i längden om Sverige blir bra på det. Hybridbilar sker mycket forskning på inom fordonsindustrin och jag ser inget behov i dagsläget av att staten lägger sig i den.
Knickedicken säger: Vad tycker du om bensinpriset just nu? Borde det höjas rejält, eller?
Maria Wetterstrand säger: Jag tycker det är bedrövligt när det är dyrare att köra på E85 än på bensin. Just nu är det precis på gränsen. Jag vill att E85 ska vara tydligt billigare. Miljöpartiet har föreslagit 50 öre klimatskatt på bensin nästa år och är beredda att höja ytterligare upp till 2 kronor närmaste åren.
ludwig säger: Hej maria, håller du med om att anders Borg är den bästa finansministern som Socialdemokraterna någonsin har haft?
Maria Wetterstrand säger: Ja, det ligger nära till hands, även om jag inte är säker på att du menar på samma sätt som jag.
Calle säger: Maria, nyligen gick Peter Eriksson ut och öppnade för samarbete med ngt mitten-alliansparti. Hur seriöst är detta? Mona ska inte ha uppskattat utspelet?
Maria Wetterstrand säger: Det handlar om att vi rödgröna skulle kunna bjuda in något mittenparti ifall det behövs för att hålla Sverigedemokraterna borta från makten om de blir vågmästare efter nästa val. Det har Mona inget problem med, så vitt jag förstått. Det är ju mycket värre att få en moderatregering som stödjer sig på Sverigedemokraterna och därmed ger dem inflytande.
Henrik säger: Kan ni tänka er att gå samman med Sverigedemokraterna när de kommer in i riksdagen?
Maria Wetterstrand säger: Nej.
Calle säger: Kommer de rödgröna att kunna presentera en gemensam politik som inkluderar samsyn inom skatte-, EU- och skolpolitiken?
Maria Wetterstrand säger: Ja, det kommer vi att göra. En regering behöver ha en gemensam skattepolitik. Det betyder ju inte att vi tycker lika om allt, men att vi kompromissar ihop oss om något som blir en bra helhet.
Mattias säger: Hur ser du på medborgarlön nu i krisens tecken?
Maria Wetterstrand säger: Jag ser inte medborgarlön som någon lösning på krisen. Vi har från mp istället ett förslag om att trygghetssystemen a-kassa, sjukförsäkring och försörjningsstöd (socialbidrag) ska slås ihop i samma system. Alla ska kunna gå till samma ställe för att få hjälp och ingen ska falla mellan stolarna. A-kassan ska omfatta alla som arbetar, och inte baseras på medlemsskap.
ROlle säger: Hur tror du det går mellan ryssland mot sverige?
Maria Wetterstrand säger: Är det någon sport, hockey eller? Ingen aning. Jag följer just nu VM i Snooker och där tycker jag Neal Robertson verkar spela bra...
Artesu säger: Hur ser du på risken att Sverige kommer att få ett tvåpartisystem som de har exempelsvis i USA, nu när blocken gått ihop?
Maria Wetterstrand säger: Den risken tror jag är minimal. Dels för att vi vill ha fler att välja på och dels för att det gröna kommer att växa i politiken framöver och bli en tredje kraft.
Moderator säger: Då tar vi de tre sista frågorna!
Lennart säger: Är ni överrens med V+S om miljöpolitiken inför nästa val? Kommer ni att presentera något gemensamt valmanifest med fokus på miljön tex?
Maria Wetterstrand säger: Vi har redan presenterat en gemensam motion om klimat-och energipolitiken. Den har drygt 80 gemensamma förslag som är riktigt tuffa och bra. Sen behövs det nog mer än så framöver och där har vi i mp mycket att bidra med.
Lennart säger: Hej Maria! Vad ser du som era starka sidor i dessa tider av kris. Vad har ni inom MP att erbjuda för oss som tvivlar över er politiker i allmänhet?
Moderator säger: Och så sista frågan! Sen tackar vi Maria och alla chattare, och ber än en gång om ursäkt för "dubbelpubliceringen" av alla frågor.
Maria Wetterstrand säger: Vi erbjuder ett geniunt engagemang i planetens stora ödesfrågor om klimatet, resursanvändning och utplåning av djur- och växter. Vi brinner för allas lika rättigheter, oavsett kön, funktionshinder, etnicitet, om du är hbt (homo-, bisexuell eller transperson) eller inte och så vidare. Dessutom skulle det ju vara en bra injektion i politiken att få in ett grönt parti i regeringen för första gången.
Cara Mia säger: Hej Maria! Brukar du sjunga karaoke, och i såna fall - vilken låt?
Maria Wetterstrand säger: Tyvärr, det får vänta tills jag slutar som språkrör. Vill slippa sådana youtube-klipp...
Maria Wetterstrand säger: Tack så mycket. Trevlig valborg.
Moderator säger: Läs sammandraget av chatten snart, på aftonbladet.se