Sverige stoppar ryska samarbeten
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-08-18
Sverige ska inte ha något samarbete med Ryssland inom det militära området.
Det meddelade Fredrik Reinfeldt på måndagen.
Försvarsminister Sten Tolgfors ser beslutet som "en viktig markering".
Sverige ställer in besök och utbyten med Ryssland inom det militära området. Det meddelade statsminister Fredrik Reinfeldt efter utrikesnämndens möte på slottet på måndagen.
– Under rådande krisläge anser regeringen att det tills vidare inte är aktuellt för Sverige att genomföra militärövningar med Ryssland eller besöksutbyte med enskilda ryska militärförband. Ett svenskt örlogsbesök som planerades i rysk hamn i september ställs in, säger han i ett pressmeddelande.
Möten ställs in
Beslutet omfattar en rad möten på hög militär nivå.
– Detta gäller tills vidare, sade Fredrik Reinfeldt.
Utrikesnämndens krav är att de ryska trupperna upphör med all verksamhet som destabiliserar Georgien.
Försvarsminister Sten Tolgfors påpekar för aftonbladet.se vikten av att Rysslands respekterar landets territoriella integritet.
Varför gör ni det här?
– Det är en markering som sker efter det krig som Georgien nu har upplevt. Det finns anledning att understryka vikten av att man uppfyller vilkoren i det avtal som nu är på väg fram.
Hur omfattande är det utbyte som Sverige haft med Ryssland?
– Vi har ett löpande försvarsutbyte med ryssarna. Det handlar om ett dussin utbyten under resterande delen av året som nu inte blir av. Men vi får se hur länge det här kommer att gälla. Jag vill inte spekulera kring det.
Vad får det för konsekvenser för Sverige?
– Vi vill framför allt markera emot det som skett i Georgien. Det här är ett sätt att göra det på.
Men går vi inte miste om värdefull kunskap?
– Det är exakt det som har varit motivet till den här sortens samarbete. Men i det här skedet väger andra saker över. Vi markerar att det finns ett tryck på Ryssland att dra sig tillbaka.
Hur stark markering är det?
– Jag tycker att det är en tydlig markering. Om du kombinerar det med de politiska uttalanden som Sverige gjort – vilka har varit tämligen entydiga – så visar vi tydligt att Rysslands agerande inte är acceptabelt.
– Processen inom EU är väldigt viktig. Att vi tar ställning gemensamt.
Socialdemokraternas ledare Mona Sahlin stöder enligt TT regeringens åtgärder.
– I nuläget är det en fullt rimlig och riktig reaktion att avbryta de militära kontakterna med Ryssland, säger hon.
Sahlin vill också att regeringen ska verka för att EU ska öka sin närvaro i regionen, i länder som Vitryssland, Ukraina och Moldavien. Det kan handla om till exempel observatörer, handelskontakter eller besök av politiska partier.