Stjärnkockens favoriter

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-12-17

Christofer Ekmans kaninstek med kaninkorv, kantareller, purjolök och potatispuré föll juryn så väl på läppen att han fick en plats i finalen av Årets kock 2009. Nu ska han bara laga och öva på den nya finalrätten ett 15-tal gånger fram till finalen den 5 februari. Vi kollade var köksmästaren på Fredsgatan 12 går när han inte vill stå vid spisen.

Christofer Ekman    Ålder: 29 år. Bor: Solna. Gör: Kökschef på Fredsgatan 12. Tidigare arbetsplatser: Vassa Eggen, Ulla Winbladh.

Har du något stammishak i stan?

- Rolfs kök. De lagar härlig mat, och det är skön stämning och prisvärt alla gånger. Dessutom har de stående rätter på menyn, jag tar antingen den rödvinsbrässerade oxkinden eller fläskssidan.

Vilken är den bästa baren? Och har du någon favoritdrink?

- Peppar? om man har vart där kanske man förstår varför, det är bara helt galet, det hänger ju grejer från väggar och tak. Personalen lite så där lagom otrevlig och så lirar de rockmusik.

Vart går du helst för en kaffe?

- Det ligger nere på Sveavägen, Sosta.

Bästa stället att handla mat för hemmakocken?

- Hötorgshallen eller Östermalmshallen – där hittar man ju i större utsträckning lite exotiska grejer än på Hemköp.

F12 ligger ju i framkant i restaurangsverige - vilka trender kommer på restaurangerna 2009? Kommer vi märka av finanskrisen

- Självklart kommer vi att märka av finanskrisen, men inte på matlagningen på det sättet. Trendmässigt –blir det nog ännu mer så att folk försöker jobba med ekologiska och närproducerade varor. Sen kommer folk säkert fortsätta med den molekylära matlagningen. Självklart är det roligt, men det måste fortfarande vara något gott, man måste vara försiktig så att man inte frångår att maten fortfarande måste vara geniunt god.

Vilken rätt som finns just nu på F12 får man absolut inte missa om man äter hos er?

- Vi har en bra rätt just nu som heter Skogsinfusion, den är väldigt rolig och god. Det är en förrätt med ägg, pocherat i sitt eget skal, 45 minuter i 63 grader. Till det har vi en varm tryffelaioli med stekta champinjoner, råmarinerade trattkattkantareller, lingon, infusion med nypon, en massa torkad svamp och björksav.

Kalle Asplund

Allt om Stockholm

2008-12-17

ANNONS