Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Vägrades betala färdtjänst kontant – organisationen rasar

Publicerad 2018-07-11

En rullstolsburen man lämnades kvar på gatan i Ekshärad eftersom han inte tilläts betala färdtjänstresan med kontanter.

Nu rasar den ideella organisationen mot Värmlandstrafiken.

– Jag blir galen när jag hör sådant här, säger Björn Eriksson, initiativtagare till Kontantupproret till TT.

I söndags hade en rullstolsburen man bokat färdtjänst via Värmlandstrafiken för att ta sig från sitt hem till Ekshärad centrum i Hagfors kommun för att handla.

Mannen kunde bara betala med kontanter, vilket Värmlandstrafiken inte godkänner som betalmedel. Men mannen tilläts ändå att följa med den förste chauffören in till Ekshärad.

Fick inte resa hem

När mannen åter skulle hem uppstod dock problem, då den andre föraren vägrade köra mannen om han inte kunde betala. Eftersom mannen endast hade kontanter, lämnade därför föraren honom ensam kvar på gatan, vilket Aftonbladet skrivit om.

– Jag blir galen när jag hör sådant där. För det första är det ynkligt rent allmänt. För det andra finns det en dom, från Växjö, att utför man offentliga tjänster är man tvungen att ta emot kontanter, punkt slut. Det gäller dock inte privata aktörer, säger Björn Eriksson.

Gör annan bedömning

Värmlandstrafikens färdtjänst körs dock av just privata aktörer men servicetrafikchefen Anders Wahlén tycker oavsett inte att domen från Högsta förvaltningsdomstolen handlar om transport.

– Den domen gällde ju vård, vi bedömer inte att den domen berör oss, säger han till TT.

Känner ni något ansvar för en persons säkerhet?

– Om man tittar på det formellt så är färdtjänst en transportform från a till b. Där ligger vårt ansvar. Men som i den här situationen så handlar det ju också om medmänsklighet och konsekvenstänkande, säger Anders Wahlén.

Omänsklig och felaktigt

Björn Eriksson menar dock att domen inte bara gäller sjukvård utan även andra former av offentliga tjänster.

– Jag tycker det är både omänskligt och felaktigt. Jag driver tesen att man ska jaga offentliga aktörer, de ska ta emot kontanter. Att överge en människa för att man inte orkar ta emot kontanter tycker jag är skrämmande. Vi får väl hoppas att det åtminstone blir en JO-anmälning om detta, säger Björn Eriksson.

Den övergivne mannen i Ekshärad satt ensam kvar på gatan i fyra timmar innan 20-årige Victor Nyman fick syn på honom och hjälpte honom. Undsättaren Victor beskrev i en Facebookpost till Hagfors kommun att han hade hittat mannen hälften livlös och alldeles täckt av mygg, men att han ska ha fått hem honom välbehållen.

Följ ämnen i artikeln