Rekordlätt komma in på läkarlinjerna

Publicerad 2013-05-01

För att ta sig in på någon av läkarutbildningarna till vårterminen 2013 krävdes det 1,65 till 1,7 poäng i högskoleprovet.

Drömmer du om att bli läkare – trots dina medelmåttiga betyg?

Nu har du chansen.

Vid senaste antagningen sattes flera bottenrekord i de olika kvoterna.

Det blir allt enklare att ta sig in på någon av landets läkarprogram.

För några år sedan krävdes toppbetyg, 2,0, i högskoleprovet för att ha en chans.

Men det var då.

Sjunkande krav

Sajten läkarstudent.se har gått igenom statistiken som nu visar att antagningskraven sjunkit rejält sedan dess.

För att ta sig in på någon av läkarutbildningarna till vårterminen 2013 krävdes det 1,65 till 1,7 poäng i högskoleprovet.

– Det här är rekordsiffror, så vitt jag vet har det aldrig tidigare hänt att folk blivit antagna med 1,7 vid Karolinska eller 1,65 någonstans alls i Sverige, säger läkarstudenten Nils Karlsson, som ligger bakom sajten.

För urvalsgruppen B2 är maxpoängen 22,5. Det krävdes fortfarande för att bli antagen till läkarprogrammet på Karolinska institutet och Uppsala universitet. Men vid universiteten i Umeå och Linköping räckte det med cirka 22,2 poäng.

Kan vara lägre

Men eftersom universiteten sköter sin egen antagning av reserver kan lägstanivåerna vara ännu lägre än den officiella statistiken.

Enligt Nils Karlsson, som varit i kontakt med universiteten, krävdes det till exempel 21,56 för att få en reservplats på Umeå universitet och 21,60 för en reservplats på Linköpings universitet.

På Universitets- och högskolerådet, tidigare VHS, har man noterat de sjunkande kraven.

– Jag kan bekräfta att det var lättare att komma in i vår än vad det varit tidigare, över tid måste det vara det lättaste att komma in nu, säger Åke Lernefalk, pressansvarig vid Universitets- och högskolerådet.

Minskad konkurrens

Han nämner att antalet utbildningsplatser har ökat.

– Konkurrensen har minskat. Det är inte lika många med toppoäng som söker längre, då blir det lättare att komma in, säger Åke Lernefalk.

Nils Karlsson nämner också att det nya högskoleprovet kan spela in – som sägs ha gjort det svårare att nå riktigt höga betyg.

– Det finns fortfarande många som tror att det krävs 2,0 för att bli antagna. Men det var för 8-10 år sedan. I dag har allt flera personer möjlighet att komma in på läkarutbildningarna, säger Nils Karlsson.